Sećanje na stradale Rome

Izvor: B92, 16.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na stradale Rome

Logor Aušvic (FoNet)

Beograd -- U znak sećanja na više od milion nestalih Roma tokom nacističke okupacije, danas se obeležava Međunarodni dan holokausta nad pripadnicima tog naroda.

Na današnji dan 1942. godine, nemački zapovednik Hajnrih Himler izdao je naredbu da se Romi iz okupiranih evropskih zemalja deportuju u takozvani porodični logor Aušvic - Birkenau. Prema raspoloživim podacima, posle te naredbe u nemački logor je deportovano oko 25.000 Roma. Situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bila slična i u logorima širom Srbije.

Iako su Romi bili zatočenici gotovo svih koncentracionih logora u Evropi tokom Drugog svetskog rata, detaljnih istraživanja o njihovim žrtvama još uvek nema.

Istoričari su počeli da istražuju tek sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, a posle Vašingtonske konferencije 1999. godine otkriveni su i nepoznati romski logori.

Član Nacionalnog saveta Roma Vujadin Marinković kaže da Romi teško ostvaruju osnovna prava, a da je jedno od najvažnijih pravo da se njihova stradanja priznaju kao i drugim narodima.

"Ali u svakom slučaju, njihova stradanja su brojčano vrlo značajna, to najbolje romski narod zna. Ali, cifre ne postoje o tome jer svet koji je trebalo da vodi računa o tome nije imao adekvatne podatke”, kaže Marinković.

"Preko 18.000 zahteva je podneto za ratnu reparaciju i odštetu Roma u Evropi, nešto preko ION-a, preko međunarodnih organizacija za priznavanje prava odštete za Rome koji su stradali u logorima”, navodi on.

Istoričarka Branka Prpa kaže da se Evropa zainteresovala za romsko pitanje tek poslednjih nekoliko decenija.

Ona ističe podatak, do kojih je došao Istorijski arhiv Beograda u saradnji sa romskim organizacijama, prema kome je samo u banjičkom logoru tokom holokausta pobijeno od 23 do 24 hiljade Roma.

"Romi su hapšeni istovremeno kad i Jevreji, tako da su u Topovskim šupama - to je bio taj sabirni logor koji je bio direktno pod Nedićevom stražom - bili hapšeni odnosno privođeni jevrejski muškarci i romski muškarci starosne dobi od 16 godina pa nadalje. Odatle su odvođeni na streljanje u Jajincima”, objašnjava Prpa.

Dan holokausta nad Romima obeležava se od 1995. godine.

Centralni savet Roma tim povodom svake godine organizuje posete zloglasnim nacističkim logorima - Dahau, Aušvic, Buhenvald i Mathauzen.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Međunarodni dan holokausta nad Romima

Izvor: Kurir, 15.Dec.2008, 19:37

BEOGRAD, 15. decembra (Tanjug) - Međunarodni dan holokausta nad Romima biće obeležen sutra (16. decembra) širom sveta, odavanjem počasti žrtvama rasističkog pogroma, u kome je tokom Drugog svetskog rata nestalo oko 1,2 miliona Roma. Dan holokausta nad Romima ustanovljen je u znak sećanja na 16....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.