Sebi dali četvorku, od opozicije kec ko vrata

Izvor: Glas javnosti, 13.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sebi dali četvorku, od opozicije kec ko vrata

BEOGRAD - Vlada Srbije sutra navršava sto dana rada, a od 7. jula, kada je formirana, održala je 24 sednice i u skupštinsku proceduru uputila 70 zakonskih predloga...

O rezultatima rada javnost će upoznati premijer Mirko Cvetković i svi ministri na javnoj sednici ovim povodom, koja će biti održana u četvrtak, 16. oktobra.

Naravno, običaj je da posle sto dana vlasti, analitičari, ekonomisti i predstavnici stranaka ocene rad nove vlade. Tako su za analitičara Dejana >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Vuka Stankovića hapšenje Karadžića i dolazak italijanskog „Fijata“ glavni uspesi Vlade, dok je ključni minus zastoj u procesu evropskih integracija.

Analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da je Vlada Srbije u prvih sto dana rada bila „gotovo nevidljiva“.

- Vlada se nije mnogo mešala u svoj posao, niti je bila previše prisutna u javnosti, a to pogotovo važi za premijera koji je bio najmanje vidljiv - kazao je Vukadinović. On je naveo da je za to kratko vreme postalo potpuno jasno da se centar vlasti ne nalazi u Nemanjinoj, već na Andrićevom vencu - kod predsednika Tadića.

EKONOMISTI RAZLIČITO

Ekonomista Jurij Bajec ocenio je da je veliki uspeh vlade ugovaranje povoljnih kredita međunarodnih finansijskih institucija za Koridor 10, u situaciji velike krize na svetskom finansijskom tržištu, kao i strateško partnerstvo sa italijanskim „Fijatom“. Prema ekonomisti Miodragu Zecu, najveći neuspeh je to što EU nije ratifikovala SSP. Srbija, kako je upozorio, više troši nego što zarađuje i zadužuje se na račun budućih generacija. - Očekuju nas teška vremana jer će biti sve teži reprogram dugova, a sve manje direktnih investicija i privatizacija - upozorio je Zec. A predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković uveren je da će vlada u svom daljem radu završiti poslove započete 2000. i uvesti Srbiju u EU.

Nikolić im rezerva

Da je vlada doživela potpuni fijasko, ali i da je teško proceniti koliko će trajati zbog „rezervne“ stranke Tomislava Nikolića, smatra potpredsednik SRS-a Dragan Todorović.

- Nastavila je ono što je DOS radio i doživela potpuni fijasko na svom putu bez alternative, a to je pridruživanje EU - kazao je Todorović.

I njegov dojučerašnji saborac Tomislav Nikolić naglasio je da vlada neće dugo trajati, „jer nije dorasla političkim i ekonomskim iskušenjima koja su pred državom“.

- U principu, vlada je zasnovana na Tadiću, a ne Cvetkoviću što je jako loše - rekao je on.

Jedinicu za rad vladi, koja „nije uradila ništa“, dao je potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić.

- Ako se ocenjuje od jedan do 20, ocena bi bila jedan. Nema ničega dobrog što je uradila - kazao je on.

Prvih sto dana rada vlade obeležilo je odsustvo rezultata i nespremnost da se definiše nova politika, ocenio je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

- Samo jedna stvar se očekivala od ovakve vlade, da zasluži pozitivnu odluku o sprovođenju SSP-a, a ona ni u tome nije uspela - rekao je Jovanović.

A potpredsednica NS Dubravka Filipovski kazala je da vlada u prvih sto dana rada ne samo da nije ispunila data obećanja, već ne pokazuje nameru da radi na poslovima koji su od životnog interesa za građane Srbije. Filipovski je da vladu ocenjuje kao „neodgovornu i slepu za budućnost građana“.

„Bez svađe“ ka EU

Funkcioner G17 plus Vlajko Senić kazao je da je ta stranka zadovoljna dosadašnjim radom vlade, ali i ocenio da ima prostora da bude efikasnija u sprovođenju reformi. I prema šefici poslaničke grupe ZES Nadi Kolundžiji, izvršna vlast je „učinila pomak u približavanju EU, odbrani teritorijalnog integriteta, borbi protiv korupcije i jačanju ekonomije“.

Šef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić ocenio je da je vlada Srbije uspela da pokrene sve razvojne projekte u zemlji i počne sa ispunjavanjem obećanja datih u izbornoj kampanji. On je dodao da bi rad vlade za sada, „uz rezervu“, ocenio četvorkom.

Da je vlada dobro radila, jer se partije koje je čine nisu svađale oko ministarskih mesta i funkcija, već su se okupile oko programa za bolji život građana, ocenio je lider JS Dragan Marković Palma.

- Ocena od jedan do pet ove vlade je četiri minus - rekao je on.

Poslanica LSV Aleksandra Jerkov kazala je da je ta stranka zadovoljna radom vlade, ali i da je nezadovoljna jer na dnevni red vlade još nisu došli zakoni kojima će, u skladu sa Ustavom Srbije, biti vraćena imovina Pokrajini i lokalnim samoupravama.

Srbija je, istakao je funkcioner SPO-a Aleksandar Čotrić, postala bliža prijemu u EU nego što je ikada ranije bila.

Poslanik SVM-a Balint Pastor rekao je da dosad „nije bilo idealno“, ali da je vlada poslednjih dana počela efikasnije i brže da radi na evropskim integracijama.

A lider SDA i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin ocenio je prvih sto dana kao vrlo uspešne, „ pre svega zbog nastavka procesa evrointegracija i dolaska novih investitora u zemlju“.

Ako je Vlada sebe i ocenila ,ona je znala šta je do sada uradila i koliko je zadovoljna,odnosno nezaovoljna.Ne znam na osnovu čega ovi iz opozicije daju ocenu.Celokupna Koštunicina vlada nije za četiri godine uradila ,koliko je ova za tri meseca.SRS se celo vreme bavila blokadom rada skupštine i onemućavanja usvajanja predloga Vlade na poboljšanju uslova života i rada .Zvanično opozicija u Srbiji i ne postoji i samo fragmentarno se pojave u sredstvima informisanja,kada žele nešto neutemeljeno i nedobronamerno da komentarišu.DSS je nestala sa političke scene i totalna otišla u ilegalu,te je ove izjava g.Aligrudića i njegovih "politički analitičara"krajnje zlonamerna.Opozicija nema niti program delovanja,a kako stoji neće ga niti imati jer ne mogu da se dogovore ko će biti"vožd" i čija će da se pita.Uz to dobronameran čovek saradjuje i daje kontruktivne predloge za dobrobit svih u Srbiji.Ovakve paušalne ocene samo štete onim koji ih daju,a to će gradjani znate dobro da ocene i "nagrade".Mislim da ovi iz DSS-a i SRS-a treba podobro da se zabrinu formiranjem Tomine partije,jer kako je krenulo vrlo brzo će,a što i ankete pokazuju,rejtin imati ispod cenzusa.

Bilo bi dobro kada bi zaista vlada dobila ocenu od građana kojom su članovi vlade ocenili sami sebe. To bi značilo da se Srbija pomerila napred. Ali, takvog pomeranja u stvarnosti nema. Sve je samo u domenu vladinog marketinga i ružičastih boja, kojima je, očito, i predsednik vlade g. Mirko Cvetković veoma sklon. On je u eri kada vladini promotori na sva zvona zvone započetom borbom protiv korupcije, svoj prvi "sto-danski" nastup počeo iz ružičastog TV julovsko-tajkunskog legla. Ne verujem da je to učinio u toku inspekcije, niti da tu instituciju "rastrese", već da bi je podržao, zaštitio i dao joj još jednom epitet "pravovernosti". A možda i da pokaže svima koliko je vlada posvećena borbi protiv korupcije i monopola?

A opozicija ocenjuje kao da ona nema ama bas nikakvog udela u radu iste !!!!!!!

Pogotovo Todorovic i Nikolic !!!!! Cuj njih dvojicu!!!!! KATASTROFA!

Mi kao da smo zaboravili, da je kod nas KEC iz vladanja prelazna ocena.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.