Izvor: B92, 19.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savezni parlament sutra o Predlogu zakona o tajnim sluzbama

Beograd -- Predlog Zakona o sluzbama bezbednosti SRJ, koji je u sredu trebalo da se usvoji po hitnom postupku u saveznoj Skupstini, pojavice se pred poslanicima u cetvrtak u nesto izmenjenom obliku. Naime, sednica savezne Skupstine u sredu pre podne nije ni odrzana, jer je savezna Vlada uz prisustvo predstavnika DSS-a vise od tri sata usaglasavala Predlog zakona. Kako je izjavio poslanik DSS-a u Vecu gradjana Zoran Sami, njegova stranka je podnela deset amandmana. Savezni premijer Dragisa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pesic, izjavio je posle sednice Vlade da je u Ppredlog zakona uvrstena kontrola tajnih sluzbi od strane Vrhovnog saveta odbrane: "Da Vrhovni savet odbrane predlaze, dakle ima mogucnost da predlaze i razresava rukovodioce ovih vojnih sluzbi. Takodje, Vrhovni savet odbrane ima pravo i mogucnost da jednostavno ima, tako da kazem, na izvestan nacin mogucnost kontrole i nad radom ovih sluzbi. Ono sto smo takodje predlozili i sto je prihvaceno jeste i to da ove sluzbe, prije svega mislim na vojne obavestajne sluzbe, sudi pod direktnom organizacionom ingerencijom savezne Vlade, a ne kako je to bilo predlozeno Ministarstva odbrane", rekao je Pesic.

Ovim izmenama delimicno su prihvaceni predlozi DSS-a. Ono sto nije prihvaceno jeste uloga Generalstba u kontroli tajnih sluzbi, rekao je Pesic. Zoran Sami izjavio je da ce DSS svakako glasati za Predlog ovog zakona i da to uopste nije bilo sporno: "Zakon ce verovatno sutra stici na dnevni red, tako da se nadam da ce taj Zakon biti i usvojen. Mi smo dali ukupno deset amandmana nudeci neka malo drugacija resenja nego u Zakonu, kazem, delimicno je to prihvaceno, radilo se o popravljanju teksta zakona prema nekim nasim vidjenjima", kaze Sami.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.