Izvor: B92, 02.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet nezadovoljan saradnjom sa Vladom

Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije ocenio da Vlada nije prihvatila da otvoreno raspravlja o problemima na koje ukazuje Savet.

Vlada je, kako navodi Savet, prihvatila izveštaj o prodaji "Sartida", ali ništa nije preduzeto da bi se utvrdila odgovornost i to "obeshrabruje javnost u Srbiji u borbi protiv korupcije". Izveštaj o "Nacionalnoj štedionici" Vlada je, ističe se, "jednostavno prećutala".

U izveštaju o radu u 2004. godini, koji je Savet za borbu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv korupcije uputio premijeru Vojislavu Koštunici i njegovim ministrima, navodi se da Vlada, time što ne uvažava upućene savete i činjenicama potkrepljene izveštaje, pokazuje da "ili ne prihvata razarajući problem korupcije u Srbiji ili ne prihvata borbu protiv nje". "Stav Saveta je da se uz postojanje ovakve korupcije u Srbiji ne mogu stvarati demokratske institucije", ističe se u izveštaju.

Kako se dodaje, Savet je u svojim izveštajima pažnju usmerio na karakteristične slučajeve poništavanja javnog interesa, kako bi ukazao na dominantnu korupciju u Srbiji i na moguće načine njenog suzbijanja. "Činjenica da izveštaji Saveta nisu pomogli Vladi da pokrene postupke za razjašnjenje svih okolnosti u konkretnom slučaju i da nisu pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornosti, problem korupcije predstavlja se kao problem iznad zakona i iznad moći Vlade", ocenjuje Savet za borbu protiv korupcije.

"Smatramo da su otvoren dijalog izmedu Saveta i Vlade, kao i kritička rasprava o problemima na koje Savet ukazuje, neophodni i da ignorisanje rada Saveta i omalovažavanje njegovih članova nisu odgovori na izveštaje Saveta", ukazuje Savet za borbu protiv korupcije.

Savet je najavio da početkom 2005. godine Vladi dostaviti i izveštaj o "Mobtelu", zatim o radu Agencije za privatizaciju i o korupciji na carini. U planu su i izveštaji o "C marketu", "Putniku", "Dunav osiguranju", "Ineks-Intereksportu" i Robnim kućama "Beograd".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.