Izvor: B92, 17.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet nacionalnih zajednica Vojvodine zatražio izmenu izbornog zakona

Novi Sad -- Predsednici saveta sedam nacionalnih zajednica iz Vojvodine zatražili su hitnu izmenu izbornog zakona, kako bi nacionalne manjine dobile svoje predstavnike u republičkom parlamentu. Nacionalni saveti zahtevaju da se budući ministar za nacionalne manjine i ljudska prava bira uz njihovu saglasnost, izveštava dopisnik RTV B92 Miroslav Zadrepko. Na decembarskim republičkim izborima ni jedna od nacionalnih manjina nije uspela da delegira svog direktnog predstavnika u republički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlament. Stranke koje su uspele da uđu u nov saziv parlamenta u sovjim redovima, doduše, imaju pripadnike manjina, ali oni nisu direktno izabrani od pripadnika nacionalnih manjina kao njihovi predstavnici. Pošto je ovakvo stanje, kako kažu predstavnici Saveta nacionalnih manjina u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama, neophodno je da se ono izmeni. "Predstavnici nacionalnih saveta pozivaju sve nadležne organe u Republici Srbiji da u što kraćem roku preduzmu sve potrebne mere u cilju stvaranja uslova za proprocionalnu neposrednu reprezentaciju nacionalnih manjina, a što podrazumeva najmanje po jednog poslanika iz redova nacionalnih manjina", rekao je predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jože Laslo.

Da bi se ova inicijativa ostvarila neophodno je da republička skupština usvoji izmene izbornog zakona, u koje biovi zahtevi bili implementirani. To, međutim, otvara dva nova pitanja. Prvo je kada će parlament uopšte raspravljati o tome, a drugo je u vezi sa načinom delegiranja predstavnika nacionalnih manjina, kaže predsednik Nacionalnog saveta Rusina Rafail Ruskovski. "Pitanje je da li će novi sastav parlamenta to prihvatitit kao prioritet, da li će to biti u prvih mesec dana, u prvih 100 dana ili nešto slično, ili će biti ostavljeno za kasnije. Razgovarali smo dosta dugo o tome kako i na koji način da definišemo naš zahtev, da li svaka nacionalna zajednica, da li prirodni prag, da li neka praksa koja je u okolini, ali smo rekli da smo spremni na razgovor, i da će se u razgovoru naći neko najbolje i najidealnije rešenje", rekao je Ruskovski. Iako će ovo dovesti do toga da aktuelni sastav parlamenta najverovatnije do kraja svog mandata funkcioniše bez predstavnika manjina, učesnici sastanka su odlučili da je ovo najbolje rešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.