Izvor: B92, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet kritikuje Vladu

Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije saopštio da za tri godine Vlada nije napravila značajan pomak u suzbijanju korupcije.

Prema oceni tog savetodavnog tela, u Srbiji i dalje nema političke volje za uspostavljanje vladavine zakona, izgradnju novih institucija i novih pravila ponašanja primerenih demokratskom društvu, čime bi bili stvoreni uslovi za obuzdavanje korupcije.

"Kao i do sada, podsećamo na suštinsku ulogu javnosti u suzbijanju korupcije. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upravo je proteklih dana javnost zaobiđena time što ju je vlast isključila iz pripreme i procedure donošenja osnovnog pravnog akta države, ustava", saopštio je Savet za borbu protiv korupcije.

Prema oceni Saveta za borbu protiv korupcije, Nacionalni investicioni plan je veoma značajan primer zaobilaženja zvaničnih procedura i davanja dodatnih diskrecionih ovlašćenja grupi ministara, što će dovesti do značajnog porasta korupcije u zemlji. "Sprovođenje Plana je već počelo, iako ga zakonodavna vlast nije usvojila, niti su ustanovljene institucije i procedure za njegovo sprovođenje. To svakako doprinosi pravnoj nesigurnosti i jačanju arbitrarnosti i prevage izvršne vlasti nad zakonodavnom i sudskom, što je plodno tle za razvoj korupcije", navodi se u saopštenju.

Savet ocenjuje da su javna preduzeća godinama skriveni izvor finansiranja političkih partija, oslonac njihove nekontrolisane moći i izvor najveće korupcije, a da se pri kupovini društvenih preduzeća ne kontroliše poreklo sredstava i tako legalizuje novac iznet iz zemlje u prethodnom periodu. "Otklanjanje zih slabosti je nužno, posebno zbog toga što je za privatizaciju preostalo više od polovine kapitala privrede Srbije", navodi Savet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.