Savet bezbednosti podeljen oko pitanja istrage

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2011, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti podeljen oko pitanja istrage

NJUJORK -

U raspravi u Savetu bezbednosti UN posle izlaganja šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti UN podržali su sinoć napore da se sazna istina o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, ali su ostali podeljeni oko toga ko bi trebalo da sprovede tu istragu.

Rusija, Kina, Indija, Gabon, Nigerija, Brazil i Kolumbija podržali su inicijativu Srbije da se formira posebno istražno telo pod okriljem UN koje bi se bavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodima o trgovini organima, sadržanim u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Ruski predstavnik je podržao predlog Srbije o pokretanju nezavisne istrage o optužbama o nelegalnoj trgovini organima na Kosovu.

"Podržavamo predlog o formiranju međunarodne istražne komisije odgovorne SB UN. Podržavamo depolitizovanu istragu i protivimo se limitiranju istrage na Euleks. Uveren sam da ćemo se uskoro vratiti ovom pitanju u SB UN", naglasio je ruski predstavnik.

"Kina podržava legitimni zahtev Srbije za sprovođenje istrage o tom pitanju", izjavio je predstavnik Kine i dodao da "svaki čin kršenja međunarodnog humanitarnog prava mora biti istražen".

Kina je, takođe, ponovila da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i smatra da rešenje za pitanje Kosova treba da bude pronađeno mirnim pregovorima i da mora biti prihvatljivo za obe strane.

Indija je podržala stav generalnog sekretara UN da je nužna nepristrasna međunarodna istraga o optužbama o ilegalnoj trgovini organima.

Predstavnik Indije je, takođe, izrazio zabrinutost zbog izveštaja generalnog sekretara UN da su kosovske institucije skeptične prema radu UNMIK-a i njegovom učešću u međunarodnim i regionalnim inicijativama i pozvao kosovske institucije da ne podrivaju ulogu UNMIK-a, već da sarađuju sa ovom i drugim institucijama UN i EU.

Gabon, Nigerija, Brazil, Kolumbija, Liban i Južnoafrička Republika ocenili su da ozbiljnost optužbi zahteva sprovođenje sveobuhvatne nezavisne međunarodne istrage i ukazali na značaj uspostavljanja kredibilnih mehanizama za zaštitu svedoka.

Paralelni organi kao problem

S druge strane, SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska založile su se da tu istragu sprovede misija EU na Kosovu (Euleks), dok je Portugalija dala punu podršku Euleksu, ali je ocenila da je zbog ozbiljnosti optužbi koje je izneo švajcarski senator Marti u svom izveštaju potrebno ostati otvoren za svaku buduću akciju koju bude zahtevala istraga.

Ambasadorka SAD ocenila je da Euleks "ima nadležnost i mandat da istraži i procesuira kriminalne aktivnosti koje su iznete".

Ona je pozdravila obećanje Kosova i Albanije da će sarađivati sa Euleksom i ocenila je da je ukupna bezbednosna situacija na Kosovu relativno mirna, kao i da pripadnici manjina sve više komuniciraju sa institucijama.

Međutim, ambasadorka SAD je istakla da "duboko brine postojanje paralelnih organa vlasti na severu Kosova koje kontroliše srpska vlada".

"Ti paralelni organi sprečavaju napredak", rekla je američka ambasadorka, naglašavajući da međunarodna zajednica, zajedno sa vladom Kosova mora da obezbedi da Kosovo ima policiju na celoj teritoriji, kao i tužilaštvo, koje će služiti svim zajednicama.

Ona je podsetila da je nezavisnost Kosova do sada priznalo 75 zemalja i pozvala je ostale zemlje da "doprinesu stabilnosti regiona time što će primiti Kosovo u međunarodnu zajednicu zvaničnim priznavanjem".

Predstavnik Velike Britanije ocenio je da misija "Euleks igra sve važniju ulogu na Kosovu jer će voditi istragu povodom izveštaja Dika Martija" i ocenio da "Euleks ispunjava uslove za vođenje nezavisne i nepristrasne istrage i ima sposobnost da vodi istragu i da zaštiti svedoke".

Ambasador Nemačke u UN je istakao da nema sumnje da Euleks ima kapacitete i nadležnost da izvrši istragu o zločinima navedenim u izveštaju Dika Martija.

Nemački ambasador je naglasio da Nemačka i dalje veoma ozbiljno shvata ovaj izveštaj i smatra da je istraga o zločinima nad srpskim građanima neophodna.

Predstavnik Francuske, koja ovog meseca predsedava SB, izjavio je da njegova zemlja ozbiljno shvata Martijeve optužbe i da smatra da treba sprovesti detaljnu istragu, koju je već započeo Euleks.

Jeremić protiv Hodžaja

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj, koji je pred SB UN nastupio kao privatno lice pod tablom UNMIK-a, izneo je ocenu da je Euleks potpuno sposoban da istraži Martijeve optužbe

"Vlada Kosova priznaje Euleks kao nezavisnog arbitra pravde koji može da odredi legitimnost optužbi Martija", kazao je Hodžaj i pozvao sve strane "da pruže informacije i dokaze Euleksovim tužiocima u vezi s pomenutim optužbama".

Govoreći o poseti predstavnika Beograda u dijalogu s Prištinom Borislava Stefanovića Kosovu, Hodžaj je najavio da će uskoro i predstavnici Prištine posetiti Beograd.

On je rekao da je Ahtisarijev plan za Kosovo ispunjen više od 80 odsto i da su u skladu sa njim stvorene "nove gradske uprave koje obezbeđuju kosovskim Srbima najbolju mogućnost za ispunjenje njihovih interesa i prioriteta".

Posle izlaganja predstavnika zemalja članica SB UN usledila je polemika između Jeremića i Hodžaja, u kojoj je šef srpske diplomatije negirao navode kosovskog ministra, tvrdeći da on ulepšava stvarnost u južnoj srpskoj pokrajini i napredak koji je ostvarila vlast u Prištini.

Ilustrujući loše stanje na KiM, Jeremić je naveo da je "više ljudi za ovim stolom nego što je Srba ostalo u Prištini" i dodao da je Priština na dnu liste po poštovanju ljudskih prava i bezbednosti.

Jeremić je izjavio da ne razume razloge za protivljenje inicijativi za sprovođenje istrage pod okriljem UN, osim ako ne iz potrebe da se nešto sakrije.

Reagujući na prethodnu izjavu ministra Jeremića o tome da ulepšava stvarnost na Kosovu, Hodžaj je rekao da se "možda situacija koju je opisao Jeremić događa iz razloga što on nikada nije posetio Kosovo".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.