Izvor: Vostok.rs, 25.Sep.2011, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti OUN pozvao Jemen da započne prelazni politički proces

25.09.2011. -

Savet bezbednosti OUN je pozvao sve strane u konfliktu u Jemenu „da odbace nasilje, uključujući i ono protiv mirnog i nenaoružanog civilnog stanovništva i da pokažu maksimalnu uzdržanost".

U izjavi za štampu, koja je u subotu uveče objavljena u glavnom štabu OUN, članovi Saveta bezbednosti su pozvali sve strane u Jemenu „da hitno počnu otvoren za sve, uredan i s Jemencima na čelu prelazni politički proces na osnovu inicijative Saveta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << saradnju arapskih zemalja Persijskog zaliva /SSAZPZ/, koji „odgovara nadama i potrebama naroda Jemena da će doći do promena," prenosi ITAR-TAS.

Članovi SB OUN takođe su pozvali sve strane „da ispunjavaju svoje obaveze u skladu s prmenjivim normama međunarodnog prava" izrazivši „duboku zabrinutost zbog pogoršavanja ekonomske i humanitarne situacije koje i dalje traje, stanjem u oblasti obezbeđenja bezbednosti, uključujući pretnju, koja postoji u nizu rejona u zemlji od „Al-Kaide".

Zemlje SSAZPZ, koje su 3. aprila nastupile kao posrednice u regulisanju jemenskog konflikta, smatraju da predsednik Jemena Ali Abdala Saleh treba odmah da potpiše plan za predaju vlasti u zemlji, koji su oni podneli. Od tada je Saleh čas izjavljivao da prihvata ovu inicijativu, a čas ju je odbacivao, postavljajući različite uslove.

3. juna ove godine Ali Abdala Saleh je u Sani zadobio teške rane i tri meseca se lečio u Saudovskoj Arabiji. U domovinu se iz susedne kraljevine predsednik Jemena vratio u prošli petak. Njegov dolazak u zemlju postao je uzrok novih narodnih nemira i akcija protesta u Sani.

Od prošle nedelje, kad su se nemiri u jemenskoj prestonici ponovo rasplamsali, broj poginulih je premašio 130 ljudi, nastradali broje već na stotine.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.