Izvor: B92, 15.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet NATO: Međunarodne snage ostaju na Balkanu

Brisel -- Savet NATO je u sredu u Briselu zaključio da krupni problemi koji ugrožavaju bezbednost Balkana nalažu da međunarodne vojne i civilne snage i dalje ostanu na tom području, rekao je novinarima jedan zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza. Ti "ogromni problemi" su, stav je Saveta NATO, da su u nekim balkanskim zemljama "vlade vrlo klimave", da opštu bezbednost i razvitak ugrožavaju korupcija, organizovani kriminal i nesigurne granice, da su humanitarni problemi "oštri", a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nekim zemljama preti pravi "ekonomski kolaps".

"Ono što je nužno za trajniju bezbednost je svakako stabilna vlast, a toga svakako nema na Kosovu. Zato, ako ne bi bilo međunarodnog vojnog prisustva NATO na Kosovu ili u Bosni, ne bi bilo ni stabilne situacije", dodao je on. Savet NATO je razmotrio i kolike vojne snage će morati da ostanu na tom području. Kako je zaključeno, na Kosovu će "do daljnjeg" ostati između 28.000 i 30.000 vojnika KFOR-a.Analizirajući podrobno dugoročne izglede angažovanja NATO snaga na Balkanu, Savet NATO je ocenio da se bezbednosne prilike tamo "stalno poboljšavaju", ali je naglasio da je Atlantski savez "čvrsto rešen" da na balkanskom području i dalje, zajedno s međunarodnom zajednicom i lokalnim vlastima, bude "činilac rešavanja nevolja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.