Izvor: Blic, 28.Avg.2009, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope zabrinut zbog ubrzanog izglasavanja zakona

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, kako FoNet danas saznaje, izražava zabrinutost zbog učestalog korišćenja hitne procedure pri donošenju zakona, kao što je sada slučaj sa izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, i upozorava da su odredbe koje bi mogle omogućiti vlastima zatvaranje medija protivne standardima Saveta Evrope.



"Preko potrebno uključivanje javnosti i javna debata pri nacrtu Zakona o javnom informisanju nisu postojale, što posebno zabrinjava", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rečeno je FoNetu u beogradskoj Kancelariji Saveta Evrope.

U Kancelariji posebno naglašavaju da su odredbe koje bi mogle omogućiti vlastima zatvaranje medija protivne standardima Saveta Evrope.

"Uspostavljanje registra o vlasništvu medija može biti pozitivno, ali uvođenje obaveznog medijskog registra, kao preduslova za osnivanje i postojanje medija, nije u skladu sa standardima naše organizacije", ukazuju u beogradskoj Kancelariji Saveta Evrope.

"S druge strane", napominju u Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu, "neke odredbe su zaista pozitivne, kao što je veća odgovornost distributera, osnivača medija, glavnih i odgovornih urednika, kao i veća odgovornost za kršenje prezumcije nevinosti ali i kršenja prava maloletnika".

Iz Kancelarije poručuju da će "Savet Evrope nastaviti da podržava i pomaže Vladu u njenim naporima da sistematski i dosledno revidira medijsko zakonodavstvo, što bi omogućilo stvaranje nove medijske strategije, uz učešće svih relevantnih državnih institucija i medijskih udruženja".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.