Savet Evrope pozdravio   dogovor o novoj vladi

Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope pozdravio dogovor o novoj vladi

Vest iz Beograda o formiranju vlade demokratskog bloka našla se i u središtu jučerašnjeg srpskog preuzimanja predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope u Strazburu.

Informaciju o dogovoru lidera DS i DSS Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, koju je preneo šef diplomatije Srbije Vuk Drašković, prilikom preuzimanja predsedavanja na ministarskom zasedanju, generalni sekretar SE Teri Dejvis ocenio je kao „dobru vest".

Drašković je novinarima posle sastanka potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je ministrima preneo vest o formiranju nove vlade:

- Onoliko koliko znam, toliko sam i rekao, ali oni su svi raznoraznim kanalima već to znali.

Generalni sekretar SE Teri Dejvis izjavio je da mu je „veoma drago da čuje vest iz Beograda".

- Svima je bilo veoma drago da čuju vest iz Beograda zbog činjenice da će Srbija dobiti vladu. Nije na nama da govorimo ko treba da bude u toj vladi, to je demokratski izbor građana Srbije, ali je važno da vlada postoji. To je veoma dobra vest - rekao je Dejvis. On je najavu ostavke Tomislava Nikolića ocenio kao „razuman potez", naglasivši da nema ništa protiv Nikolića lično, već protiv politike stranke koju predstavlja i čiji je lider optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

- Ponižavajuće je da izabrani predstavnik građana Srbije podržava čoveka kojem se sudi za ratne zločine. To ne pomaže ni Srbiji ni slici o njoj - rekao je Dejvis.

Iako je zbog vesti o formiranju vlade, samo preuzimanje predsedavanja Komitetu SE palo u drugi plan, ministar spoljnih poslova Vuk Drašković preuzimajući šestomesečno predsedavanje od kolege iz San Marina Fjorenca Stolfija, ocenio je da je predsedavanje Komitetu ministara SE velika čast i obaveza i izrazio uverenje da će Srbija ispuniti sva očekivanja koja Evropa ima od nje. Naglasio je da je saradnja sa Haškim tribunalom i izručenje svih optuženih jedan od prioriteta Srbije tokom predsedavanja, ne samo zbog toga što je to obaveza koja je preuzeta ulaskom u SE, već pre svega zato što je to „moralna i nacionalna obaveza Srbije".

- Opredeljenje Srbije za Evropu bez ratova i granica sadržano je i u sloganu našeg predsedavanja - „Jedna Evropa - naša Evropa" - kazao je šef diplomatije Srbije i naglasio da je naša zemlja definisala četiri prioriteta svog predsedavanja - promovisanje osnovnih vrednosti SE, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala, izgradnja humanije Evrope, i naročito promovisanje vrednosti i ciljeva SE u regionu jugoistočne Evrope.

Govoreći o Balkanu, Drašković je rekao da je obaveza svih u Evropi „da se seme evropskih zajedničkih vrednosti i vrlina naročito uporno seje" tim regionom, naglašavajući da je danas najpreča obaveza Evrope da se ne dozvoli nasilno pomeranje postojećih državnih granica na Balkanu.

Na 117. zasedanju Komiteta ministara prvi put je učestvovala i Crna Gora, koja je u Strazburu, uoči sastanka, svečano proglašena za novu, 47. članicu Saveta Evrope.

Proslava uz srpska jela

Hol zgrade Saveta Evrope bio je juče ispunjen fotografijama pejsaža Srbije. Uz izložbu, tradicionalna srpska jela i domaća vina, Srbija se predstavila i u svetlu svojih brendova. Ceo događaj koji je priređen posle sednice Komiteta ministara pratila je i muzika. Iz Beograda je doputovala pijanistkinja Aleksandra Lalović koja je sa operskom pevačicom Violetom Poleksić stranim diplomatama pružila i muzički ugođaj uz stare srpske pesme, ali i delove opere „Karmen". Crnogorci su ostali do kraja i bili neprestano uz srpsku delegaciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.