Savet Evrope o nestalim bebama

Izvor: B92, 07.Jun.2018, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope o "nestalim bebama"

Strazbur -- Komitet ministara SE izrazio je žaljenje što u Srbiji nisu usvojene mere za uspostavljanje mehanizma kada je u pitanju slučaj "nestalih beba".

Komitet je izrazio žaljenje što još nisu usvojene mere za uspostavljanje mehanizama čiji je cilj da se obezbedi pojedinačno obeštećenje svim roditeljima u slučaju "nestalih beba".

U saopštenju Saveta Evrope navodi se da je Komitet ministara SE na zasedanju ponovo pozvao vlasti u Srbiji da preduzmu sve neophodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mere radi uvođenja ovog mehanizma.

Srbija se, takođe, poziva da do 1. oktobra ove godine pruži informacije o preduzetim merama radi usvajanja zakonskog predloga koji je u skupštinskoj proceduri.

Komitet je odlučio da ponovo razmotri ovo pitanje na sastanku u decembru i u slučaju da se zakon ne usvoji do tog roka, naloži Sekretarijatu da pripremi nacrt privremene rezolucije kojom bi se zahtevalo ispitvanje slučaja na svakom sastanku Komiteta za ljudska prava sve dok ne budu preduzete tražene mere.

Predlog zakona o "nestalim bebama" Vlada Srbije je 8. marta uputila na usvajanje Skupštini Srbije, nakon konsultacija za roditeljima nestalih beba tokom januara ove godine i revidiranja Nacrta, ali ga Skupština još nije usvojila.

Savet Evrope u ovom slučaju sprovodi nadzor nad izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, kojom je, povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Savet Evrope o "nestalim bebama"

Izvor: Blic, 07.Jun.2018

Komitet ministara Saveta Evrope izrazio je danas žaljenje što u Srbiji još nisu usvojene mere za uspostavljanje mehanizma čiji je cilj da se obezbedi pojedinačno obeštećenje svim roditeljima u slučaju "nestalih beba".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.