Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope: Savet bezbednosti da nametne rešenje za Kosovo

Odbor za politička pitanja Parlamentarne skupštine (PS) Saveta Evrope, usvojio je danas nacrt rezolucije o Kosovu i Metohiji u kojem je Savet bezbednosti UN pozvan da "prevaziđe postojeće razlike i nametne rešenje za status".



Nacrt rezolucije, koji je sačinio britanski lord Džonston, izglasan je tesnom većinom - 11 evropskih parlamentaraca, članova Odbora, glasalo je za, a 10 protiv, uključujući srpske parlamentarce, s Milošem Aligrudićem na čelu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />U nacrtu rezolucije, o kojem će se PS Saveta Evrope tek dogodine izjasniti (21-25. januara), a koji u svakom slučaju nema značaja za proces rešavanja statusa Kosova i Metohije, piše da je, posle neuspeha pregovora pod vođstvom "trojke" (SAD, Rusija i EU), "iscrpljen potencijal za pronalazak kompromisnog rešenja" i da zato "Skupština Saveta Evrope poziva Savet bezbednosti UN da prevaziđe postojeće razlike i nametne rešenje".

"Uzimajući u obzir činjenicu da je Kosovo politički prioritet Evrope i u svetlu značaja tog pitanja za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije, Skupština poziva svoje članice koje su u isto vreme i članice EU da zauzmu jedinstven stav o pitanju budućeg statusa Kosova", stoji u nacrtu rezolucije, u kojem se, takođe, kaže da EU treba da zauzme takav stav i prema pitanju eventualne, jednostrane deklaracije nezavisnosti srpske pokrajine.

Šef ruske delegacije Konstantin Kosačev objasnio je, u izjavu dopisniku Tanjuga u Parizu, da dokument koji je danas usvojen "ne igra odlučujuću ulogu" u procesu odlučivanja o budućem statusu Kosmeta.

"Siguran sam, uostalom, da ćemo se, pre no što ovaj nacrt dospe na dnevni red PS Saveta Evrope, još dosta vraćati ovom tekstu i da će sigurno biti izmena", rekao je Kosačev.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume je, takođe, objasnio da u PS Saveta Evrope "postoje tri grupe zemalja koje određuju tok glasanja".

"Jedna zasniva svoj stav na principu poštovanja međunarodnog prava (Rusija i, naravno, Srbija), druga se drži sopstvenih interesa (Azerbejdžan, Jermenija), a u treću grupu spadaju zemlje koje svoj stav zasnivaju na nekakvom principu evro-atlantske solidarnosti", objasnio je Kosačev.

Današnjem sastanku Odbora, koji je bio zatvoren za javnost, nisu prisustvovale delegacije Azerbejdžana i Gruzije zato što za njih - kako je objasnio Kosačev - "nezavisnost Kosova može da ima kobne posledice sa tačke gledišta sopstvenog teritorijalnog integriteta".

Aligrudić: Savet Evrope duboko podeljen o pitanju Kosova

Predsednik srpske parlamentarne delegacije Miloš Aligrudić izjavio je danas Tanjugu u Parizu da je današnje glasanje u Političkom odboru Parlamentarne skupštine (PS) Saveta Evrope o nacrtu rezolucije o Kosovu i Metohiji pokazalo duboku podeljenostu Saveta Evrope o pitanju srpske pokrajine.

"Politički odbor je duboko podeljen po ovom pitanju, pa o ishodu glasanja često odlučuje jedan jedini glas - kao što je i danas bilo", rekao je Aligrudić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.