Izvor: Glas javnosti, 03.Jun.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet: Bez problema u saradnji sa Haškim tribunalom

BEOGRAD  - Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom zaključio je danas da se saradnja Srbije sa tim sudom odvija rutinski i bez problema, i to kako sa Tužilaštvom Tribunala tako i sa odbranom okrivljenih.

U saopštenju sa sastanka Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom navodi se da je Srbija odgovorila na svih 1.886 zahteva za pomoć Tužilaštva Tribunala koji se odnose na dostavljanje dokumentacije, pristup arhivama državnih organa i oslobađanje svedoka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dužnosti čuvanja tajne.

Navodi se da je zaključeno da je neophodno održati postojeći nivo saradnje uz podsećanje da je saradnja sa Haškim tribunalom od izuzetnog značaja i za nastavak evropske integracije Srbije i za utvrđivanje istine o zločinima na prostoru bivše Jugoslavije i kažnjavanje odgovornih.

"Od ukupno 959 zahteva za pomoć odbrana optuženih pred Haškim tribunalom, u potpunosti je odgovoreno na gotovo sve zahteve, dok je nekoliko preostalih u postupku realizacije", piše u saopštenju. Navodi se da nije uskraćen nijedan zahtev Tužilaštva Tribunala i odbrana okrivljenih da se ostvari uvid u arhive i dodaje da je Tužilaštvo imalo 32 uvida u arhive državnih organa Srbije, dok su predstavnici odbrane okrivljenih to učinili 28 puta.

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom je naveo da su svi svedoci za koje su to tražili Tužilaštvo Tribunala i odbrane optuženih tražile oslobodeni čuvanja tajne kako bi im bilo omogućeno da daju iskaz pred Tribunalom.

U saopštenju se navodi i da je odgovoreno na sve druge zahteve Tribunala koji su se odnosili na pružanje tehničke pomoći. Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom smatra da su ti rezultati ostvareni i zbog toga što je u prethodnom periodu ustanovljeno neophodno međusobno poverenje i sa Tužilaštvom Tribunala i sa odbranama okrivljenih.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.