Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastavljen nacrt izveštaja "trojke"

Beograd, Brisel -- Pregovaračka trojka Beogradu i Prištini predstavila radnu verziju svog izveštaja koji će biti predat generalnom sekretaru UN.

Posrednička "trojka" ocenila večeras u Prištini da je proces pregovora bio koristan, iako nije bilo sporazumnog rešenja oko statusa Kosova. Predstavnik EU u "trojci" Volfgang Išinger izrazio je na konferenciji za novinare žaljenje što nije postignut sporazum Beograda i Prištine, ali je naglasio da to nije krivica "trojke". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Na početku pregovaračkog procesa u avgustu rekli smo da će, ako bude uspeha, to biti uspeh strana učesnica u pregovorima, a ako ne bude onda je to opet neuspeh strana u procesu. 'Trojka' je ovde bila samo da bi olakšala proces pregovora", rekao je Išinger.

On je rekao da su Priština i Beograd u pregovorima pokazali angažman po pitanjima kao što su garantovanje sigurnosti i uzdržavanje od nasilja.

Išinger je naveo da će se rad "trojke" završiti u trenutku kada ona kompletira svoj izveštaj i preda ga kontakt grupi i Generalnom Sekretaru UN-a Ban Ki Munu i dodao da ne želi da spekuliše kakav će stav zauzeti vlade zemalja članica "trojke", pošto to nije deo mandata trojice posrednika.

I američki predstavnik Frenk Vizner je naveo da je proces pregovora pod vođstvom "trojke" završen.

"Naš posao je završen. Pitanje statusa još uvek nije rešeno ali se misija 'trojke' završava podnošenjem izveštaja. Sada će strane učesnice u pregovorima i međunarodna zajednica odlučiti kako će se ići dalje", rekao je Vizner.

Predstavnik Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko je rekao da strane nisu postigle sporazum, ali da vidi mesta za kompromis i nastavak pregovora.

"Ne zaključujem da je ova faza pregovora predstavljala neuspeh. Strane su uspostavile bolji dijalog. One su se ozbiljno i konstruktivno uključile u ovoj fazi pregovora. Tako da, polazeći od bolje atmosfere, ja verujem da pregovori imaju šansu. Ja vidim prostor za kompromis. Postoji prostor za dodatne pregovore", kaže Harčenko.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao su za Prištinu pregovori završeni i da nema potrebe za njihovim nastavkom. On je ponovio da je plan Martija Ahtisarija optimalno rešenje za dobru perspektivu.

"Mislimo da ćemo veoma brzo u kordinaciji sa faktorima koji su pomogli budućnost Kosova, doneti naše odluke", rekao je Sejdiu i dodao da na žalost nije došlo do sporazuma, ali da je Kosovo spremno da održi obećanja data tokom procesa.

"Angažujemo se za demokratsko Kosovo, sa istim pravima za sve građane, predstavljali oni većinu ili manjine, za nezavisno i suvereno Kosovo, koje pruža iste mogućnosti svima", rekao je Sejdiu u ime pregovaračkog tima Kosova, posle sastanka sa "trojkom" kontakt grupe u Prištini.

Beograd: Razgovori ne treba da budu okončani

Ministri u Vladi Srbije Vuk Jeremić i Slobodan Samardžić izjavili su danas ranije da je zvanični Beograd preneo danas pregovaračkoj trojci stav da razgovori o statusu Kosova i Metohije ne treba da budu okončani izveštajem koji će biti podnet UN 10. decembra. Ministar za Kosovo i Metohiju je preneo novinarima da je predstavnik SAD u trojci Frenk Vizner izneo strukturu izveštaja u kojem će biti zabeležene relevantne činjenice koje su obeležavale proces pregovora.

"To je za nas važno jer je Srbija davala kontkretne pregovore, jer je bila konstruktivna", rekao je Samardžić.

"Smatramo da proces pregovora nije završen izveštajem trojke, nego da je jedna faza i to uspešnija od one koju je vodio Marti Ahtisari", rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije je precizirao da se proces premešta u Savet bezbednosti UN i da je Beograd tražio od trojke da učestvuje u debati u tom telu svetske organizacije.

"Predsednik i premijer su još jednom podvukli da bi bilo kakva jednostrana akcija po mišljenju Srbije imala nezamislive posledice po mir i stabilnost u regionu", rekao je Jeremić i dodao da Srbija poziva međunarodnu zajednicu da ne ohrabruje takvu vrstu ponašanja.

Članovi "trojke" Kontakt grupe rekli su danas u Beogradu da će izveštaj koji će predstaviti 10. decembra u UN sadržati predloge Beograda i Prištine iznete tokom pregovora i da će sa time okončati njihov mandat, ali su izneli različite ideje o tome kako će se proces resavanja statusa Kosova dalje odvijati.

Predstavnik SAD u trojci Frenk Vizner je na konferenciji za novinare rekao da je, posle predaje izveštaja, na "vladama da preuzmu dalje" pitanje statusa Kosova, dok je predstavnik Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao da odluku o pitanju statusa Kosova treba da donese Savet bezbednosti UN.

Na konferenciji za novinare nakon sastanak sa najvišim zvaničnicima Srbije, predstavnik EU u trojci Volfgang Išinger je rekao da po isteku mandata trojke postoji mogućnost da se razgovori o statusu Kosova nastave u nekim drugim "forumima".

Išinger: Bez predloga konačnog rešenja

Volfgang Išinger (Beta, arhiva)

Predstavnik Evropske unije u "trojci" Volfgang Išinger kaže za B92 da u nacrtu predloga izveštaja nema predloga rešenja za konačan status Kosova jer nije bilo sporazuma između dve strane o bilo kom predlogu o kome se razgovaralo.

B92: Šta taj izveštaj sadrži, možete li mi reći detalje?

Išinger: Ne mogu vam reći detalje, ali vam mogu reći ključne tačke. Izveštaj neće biti javan pre nog što zvanično bude predat generalnom sekretaru UN-a, tako da ovo nije trenutak kada se može govoriti o detaljima. Ovaj izveštaj će ponuditi detaljan pregled 120 dana pregovora trojke sa obema stranama i on će sadržati sve predloge srpske Vlade, predloge kosovskog pregovaračkog tima i ideje koje je predstavila trojka, kao i reakcije obe strane na sve te predloge i ideje. Tako da će to biti izveštaj o procesu koji je vođen pod okriljem generalnog sekretara UN-a.

B92: Da li se u izveštaju možda predlaže nastavak pregovora ili nešto drugo, možda da nema nastavka pregovora, jer su dosadašnji razgovori bili neuspešni?

Išinger: Nije posao trojke da kaže članovima Saveta bezbednosti ili generalnom sekretaru šta treba da se dogodi nakon završetka mandata trojke 10. decembra. Naš mandat je da vodimo ovaj proces do 10. decembra i mi nećemo ponuditi predloge zemljama članicama Kontakt grupe ili UN-u. To su odluke koje treba da donesu Vlade zemalja-članica, ali reći ću vam svoje lično viđenje. Moje lično mišljenje je da smo mi tokom mandata pretresli sve kako bi došli do mogućeg kompromisa. Lično mislim da ne postoji način za nastavak pregovora na bilo koji način, odnosno kako će nastavak pregovora voditi do boljih rezultata od ovoga što mi sada predstavljamo.Mi smo iscrpeli sve moguće ideje i mislim da smo mi uradili veoma dobar posao i što se mene tiče mislim da smo mi stvarno pretresli sve mogućnosti.

B92: Da li je trojka jedinstvena što se tiče sadržaja tog izveštaja ili će članovi trojke napraviti odvojene izveštaje?

Išinger: Trojka će ponuditi jedan izveštaj, a ne dva različita izveštaja. Trojka će imati jedan izveštaj, jednu poziciju i jedna tekst koji trenutno pripremamo.

B92: Ali, gospodin Harčenko je rekao da postoje razlike među članovima trojke, kao i da se on zalaže za nastavak pregovora. Kako onda možete da napravite jedan izveštaj?

Išinger: Ne želim da govorimo o tome konkretno, ali već sam vam objasnio da trojka u svom izveštaju neće davati preporuke o tome da li proces treba da se nastavi, to sam vam već objasnio. Ja imam svoje lično mišljenje o tome, gospodin Bocan-Harčenko može da ima svoje lično mišljenje, ali to nije pozicija trojke.

B92: Koji je cilj vaše posete Beogradu? Šta ćete preneti članovima pregovaračkog tima Srbije?

Išinger: Moja poruka je da iako nema trojke koja bi vodila proces između Beograda i Prištine, važno je da se kontakti između Beograda i Prištine nastave i da postoje otvoreni kanali komunikacije i da se potvrde uveravanja koje su obe strane dale trojki, a to je da će se uzdržati od bilo kakvih izjava ili akata koji mogu da ugroze bezbednost i da sada čekamo na zvanične zaključke procesa trojke koji će biti završen kroz predstavljenje izveštaja sledeće nedelje i kada Savet bezbednosti bude raspravljao o tom procesu nakon nekoliko dana.

Svilanović o mogućem scenariju

Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović izjavio je da se ništa posebno neće desiti do kraja godine kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova.

Gostujući u emisiji Utisak nedelje na TV B92, Svilanović je naveo da očekuje da će odluka o nezavisnosti Kosova biti doneta kroz nekoliko meseci i naveo kako bi, prema njegovom mišljenju, redosled događaja mogao da izgleda:

"Mi ovde imamo situaciju za koju verujem da će se dogoditi - da ćemo imati predsedničke izbore, da ćemo imati potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU i, ako nema nikakvog načina da se uđe u neki dodatni razgovor, a u ovom trenutku izgleda da ga nema, i oni proglase nezavisnost, verovatno će EU da primi k znanju njihovu odluku".

"Verovatno će posle toga, i to možda ne sutradan, u periodu od nekoliko meseci, u kojima će se tražiti da Albanci počnu da primenjuju Ahtisarijev plan, pojedine države početi da se izjašanjavaju o tome što su od njih čuli, to znači da počnu da ih priznaju", kaže Svilanović.

"Tada će verovatno u nekom trenutku to učiniti i pojedine evropske države, članice EU, pa možda i najmoćnije, najuticajnije, možda ne sve, ali počeće jedna za drugom to da rade", smatra on.

DSS: U izveštaj da se unesu predlozi Srbije

Portparol Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević ocenio je danas da izveštaj pregovaračke "trojke" za Kosovo i Metohiju treba da se sastoji od podataka koje je delegacija Srbije iznela tokom pregovora, a koji se odnose na suštinsku autonomiju.

Na konferenciji za novinare, Ristivojević je rekao da DSS očekuje da u izveštaju budu predlozi Beograda u kojima je iznet čitav niz rešenja statusa Kosova, jer su kosovski Albanci "uglavnom opstruirali pregovore".

Predsednik DSS-a i premijer Srbije Vojislav Koštunica je danas, u razgovoru sa šefom slovačke diplomatije Janom Kubišom, naglasio da je Srbija, odbacivši Ahtisarijev plan, istovremeno odbacila i sastavni deo tog plana o uspostavljanju misije EU na Kosovu.

Kubiš je, kaže se u saopštenju, naglasio da se Slovačka protivi jednostranoj nezavisnosti Kosova i da neće priznati jednostrane poteze. On je istakao da se Slovačka zalaže za puno poštovanje Rezolucije 1244.

"Nasiljem se ne mogu rešavati problemi"

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je danas u Briselu da će snage Kfora dokazati da greši onaj ko pomisli da nasiljem može rešavati probleme na Kosovu i naglasio da će biti zaštićeni Srbi u enklavama i njihove crkve i manastiri.

Na zajedničkoj konferenciji sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem, Shefer je u kontekstu Kosova rekao da je sada "veoma osetljiv trenutak" pošto "trojka" Kontakt grupe završava svoj posao.

"Zato je jako važna poruka da se bude umeren", dodao je generalni sekretar NATO-a.

O Kosovu će, prema njegovim rečima, razgovarati idućeg petka u Briselu šefovi diplomatija NATO-a i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.