Izvor: B92, 11.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak radne grupe Srbija-NATO

Beograd, Bujanovac -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je Srbija opredeljena za nastavak reformi sistema odbrane i evroatlanske integracije.

Šutanovac je na sastanku Grupe Srbija-NATO rekao da očekuje da će Prezentacioni dokumet o saradnji sa NATO uskoro biti predstavljen u Briselu i potpisan Sporazum o razmeni bezbednosnih informacijama. Direktor direkcije za planiranje snaga NATO-a Frenk Boland je takođe ocenio da ima napretka u reformi Vojske Srbije, ali i još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mnogo posla, za šta će biti potrebno vreme.

Srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac ke kazao da se problem statusa Kosova provlači kroz sve ostale probleme, ali da ga Srbija ni u jednom trenutku nije smatrala vojnim, nego političko-pravnim problemom.

"Očekujem da konačno rešenje za Kosovo ne dovede do angažovanja bilo koje vojne sile, s bilo koje strane, to je interes ovog ministarstva i čitave države", rekao je Šutanovac otvarajući Deseti sastanak radne grupe Srbija-NATO za reformu odbrane.

On je podsetio da Srbija trenutno vojno sarađuje sa članicama NATO kroz kontakte sa Kforom na Kosovu, koji su vrlo korisni za obe strane, i zato bi trebalo što pre da se usvoji bezbednosni sporazum sa Alijansom, koji je od vitalnog značaja za zemlju, zbog mogućnosti razmene informacija.

Šutanovac kaže da očekuje i da će što pre bude usvojen prezentacioni dokument Srbije za NATO program Partnerstvo za mir, i da bi on uskoro trebao da bude predstavljen u Briselu.

"Pravimo početne korake u Partnerstvu za mir, a dalji razvoj situacije zavisi od naše države", naglasio je on.

Govoreći o nastavku reformi vojske, Šutanovac je ocenio da su veoma bitan deo tog procesa promene u vojnom školstvu, i da se već dosta oficira školuje u inostranstvu.

"Smatram da je to zalog za budućnost Srbije i otvaranje vrata za ulazak u ozbiljne sisteme, kao što je NATO", istakao je on.

Direktor Direkcije za planiranje snaga NATO-a Frenk Boland je poručio da Alijansa ima jasnu nameru da i sa novom Vladom Srbije nastavi saradnju u reformama sistema odbrane i da mu je drago što vodi stalni napredak u tom procesu.

Kako je naglasio, Srbija i NATO se neće uvek saglasiti o svim stvarima, ali to ne treba da znači da ne treba da razgovaraju i sarađuju u oblastima u kojima postoji saglasnost.

Prema rečima Bolanda, NATO dobro prihvata prezentacioni dokument Srbije za Partnerstvo za mir, koji će uskoro biti završen, i želi da "blisko sarađuje" u oblasti odbrane.

Šutanovac i Jočić o bazi Cepotina

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je, tokom posete Kopnenoj zoni bezbednosti, da je ubeđen da će ministarstvo pronaći sredstva za završetak baze Cepotina, dok je ministar policije Dragan Jočić naglasio da je baza, započeta - a neizgrađena, "najskuplja".

Šutanovac je, u utorak tokom posete Bujanovcu, rekao da je interes vojske je da postoji ova baza, da će u njoj biti smešteni vojska, policija i žandarmerija i da je samo pitanje u kom će odnosu to biti.

Dragan Jočić je naglasio da je u Cepotinu dosta uloženo, a da ono što je izgrađeno propada.

"Kakva je njena namena, videćemo, o svemu ćemo da se dogovorimo. Mi ne odustajemo u potpunosti od toga ali, znate kako, budžeti su mali pa moramo tako i da planiramo", objasnio je Jočić.

Komandant Četvrte brigade kopnene vojske Srbije Milosav Simović podsetio je da se vojska, posle napuštanja kasarne

u Bujanovcu marta 2002. godine nalazi u neuslovnom objektu fabrike "Zastava" za koji plaća mesečni zakup od 156.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.