Izvor: B92, 11.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak premijera i kosovskih Srba

Beograd -- U Vladi Srbije završen je sastanak premijera Vojislava Koštunice i političkih predstavnika kosovskih Srba.

Koštunica i kandidati za poslanike Skupštine Kosova sa "Srpske liste za Kosovo i Metohiju" složili su se na sastanku da kosovski Srbi treba da podrže Plan Vlade za tu pokrajinu.

Na sastanku u Vladi Srbije bili su Oliver Ivanović, Dragiša Krstović, Goran Bogdanović i Ranđel Nojkić. Bogdanović je rekao da je dogovoreno da kosovski Srbi podrže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učešće beogradskih vlasti u razgovorima o decentralizaciji na Kosovu i Metohiji. On je dodao da je dogovoreno da se prevaziđu sve podele u Srbiji i među kosovskim Srbima po pitanju Kosova.

Bogdanović je rekao da na sastanku nije razgovarano o tome da li srpski poslanici koji su osvojili mandate na kosovskim izborima treba i da uđu u Skupštinu Kosova.

Oliver Ivanović, koji je bio nosilac "Liste za Kosovo i Metohiju", rekao je da je tokom susreta sa Koštunicom, ocenjeno da je "vrlo opasna namera" pojedinih krugova da se iz razgovora o decentralizaciji i vitalnim pitanjima vezanim za Kosovo isljuči Vlada Srbije. Ivanović je rekao i da je na sastanku zaključeno da je izuzetno važno da u ovakvoj situaciji Vlada Srbije bude aktivni učesnik, a ne posmatrač ili savetnik.

Nakon susreta sa premijerom Srbije, kandidat za poslanika u Skupštini Kosova Dragiša Krstović, rekao je da Vlada pokušava da napravi kompromis između onih koji su izašli na izbore i onih koji su ih bojkotovali. Krstović je rekao da su svi prisutni podržali nameru Vlade da napravi tim od onih koji su učestovali i onih koji nisu izašli na izbore, ali da su predočili da ne mogu da sarađuju sa onim ljudima koji su ih u toku predizborne kampanje optuživali.

Upitan da li je na sastanku bilo reči o tome ko će biti legitimni predstavnici kosovskih Srba Krstović je rekao: "Iz konteksta sastanka i cele priče se vidi da je naš legitimitet nesporan. Ćinjenica da nas je predsednik Vlade pozvao, govori da smo priznati kao legitimni predstavnici Srba sa Kosova."

Kako je najavljeno, Koštunica će se u petak sastati sa predstavnicima dva srpska nacionalna veća i Srpskog pokreta otpora.

Inače, Oliver Ivanović, nosilac "Srpske liste za Kosovo i Metohiju", rekao je za B92, pre sastanka, da očekuje od predsednika Vlade da iznese svoje viđenje situacije i objasni kako misli da se Srbi uključe u razgovore o decentralizaciji pokrajine, koji bi se odvijali u okviru radnih grupa. "Mi smo svoj stav obznanili, a to je da Vlada mora da kaže šta ona misli posle bojkota. Ona mora da se odluči da li će priznati ove legitimno izabrane predstavnike Srba, iako sa malim brojem glasova, i da li će pomoću nas pokušati da implementira plan u najvećoj mogućoj meri ili će se opredeliti za nešto drugo. U svakom slučaju, mora biti mnogo jasnija", rekao je Ivanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.