Izvor: B92, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak posredničke trojke

Beč, Beograd -- Posrednička trojka međunarodne Kontakt grupe za Kosovo sastaje se danas u Beču, ali na zatvorenom sastanku.

Prema Tanjugu, sastanak Volfganga Išingera, Frenka Viznera i Aleksandra Bocan-Harčenka biće zatvoren za javnost i na njemu će biti razmatrani koraci u procesu pregovora o budućnosti Kosova, koji se nastavlja četvrtom rundom 5. novembra u glavnom gradu Austrije.

Prema ranijim najavama, "trojka" delegacijama Beograda i Prištine treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predoči novi dokument, izmenjen na osnovu primedaba koje su dve strane dale na prošli predlog posrednika od 14 tačaka.

Predstavnik Evropske unije u "trojci" Volfgang Išinger najavio je da će pregovaračka trojka 10. decembra u izveštaju generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija izneti precizan predlog za budući status Kosova.

Koštunica ide u Beč

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ići će na pregovore o budućem statusu Kosova, koji će se održati 5. novembra u Beču, izjavio je portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović.

"Prema informacijama koje ja imam, Koštunica će učestvovati na toj rundi pregovora. Ulazimo u završnicu razgovora i bitno je da se pojavimo na najvišem nivou", rekao je Mladenović na redovnoj stranačkoj konferenciji za novinare.

"Izveštaj koji će 'trojka' podneti sadržaće tačan naziv onog što će biti predloženo i jasno će definisati odnose Srbije i Kosova", izjavio je Išinger za Kosovsku televiziju.

Ministar spoljnih poslova Portugala Luiš Amado izjavio je da bi EU narednih dana trebalo da usvoji zajednički stav o budućem statusu Kosova.

"Do 10. decembra moramo da učinimo sve kako bismo postigli sporazum koji bi bio idealno rešenje", izjavio je juče Amado jednom portugalskom listu, prenosi prištinski dnevnik Zeri.

Priština ima primedbe na predlog "trojke"

Pregovarački tim Kosova ima "vrlo ozbiljne" primedbe na dokument od 14 tačaka koje je predložila međunarodna posrednička trojka, izjavio je danas portpartol tima Skender Hiseni.

Kosovska strana je dobila poziv za četvrti sastanak sa delegacijom Srbije, koji će biti održan 5. novembra u Beču, kazao je Hiseni posle sastanka pregovaračkog tima.

On je kazao da se kosovska strana uzdržavala od komentara na sadržaj predloga "trojke", jer on nema status zvaničnog dokumenta.

"Mi ga ne zovemo dokumentom već predlogom za raspravu, koji nema zvanični status. Zato smo mi uzdržani od komentara jer se radi o radnom dokumentu", kazao je Hiseni.

Prema njegovim rečima, o tom predlogu će se razgovarati na sastanku 5. novembra u Beču.

Hiseni je kazao da kosovska ekipa nema informacija o stavljanju van snage predloga Martija Ahtisarija u procesu definisanja statusa Kosova i naveo da je za Prištinu taj dokument i dalje osnova za rešenje statusa.

"Mi smo spremni da razgovaramo o svemu što bude na stolu, ali nismo spremni da prihvatimo ništa manje od nezavisnosti", rekao je portparol pregovaračkog tima Prištine.

Hiseni je rekao da kosovska strana nema informacija o mogućnosti zamrzavanja rešavanja statusa Kosova do 2020. godine, o čemu je danas pisao prištinski dnevnik "Ekspres".

"Zamrzavanja na 12 godina"

Američke diplomate pripremaju predlog kojim bi se zamrzlo pitanje statusa Kosova na 12 godina, piše BIRN.

U međuvremenu, Kosovo bi dobilo značajnu finansijsku injekciju SAD i Evropske unije, čime bi se ojačala ekonomija Pokrajine, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN), pozivajuči se na neimenovani izvor iz američkog Stejt departmenta.

Izvor BIRN-a navodi da je predviđeno da u kosovski budžet bude uplaćivano čak sedam milijardi dolara godišnje u periodu do 2020.

A tada bi, predviđa plan, mogao da bude raspisan referendum o budućem statusu.

"SAD imaju dve opcije. Ili da zajedno sa još nekoliko država priznaju nezavisnost Kosova i tako stvore niz globalnih i regionalnih problema, ili da odlože pitanje formalne nezavisnOsti na nekoliko godina i tako olakšaju tenzije u regionu i ojačaju kosovsku ekonomiju", navodi izvor Balkanske istraživačke mreže iz Stejt departmenta.

Jeremić: Samo jasno isključenje nezavisnosti

Srbija ne može da prihvati nijedan dokument, poput 14 tačaka posredničke trojke, koji jasno ne isključuje mogućnost unilateralnog proglašenja i priznavanja nezavisnosti Kosova, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Posle 10. decembra ne smemo biti u poziciji da kosovski Albanci proglase nezavisnost i kažu da to nije u neskladu s 14 tačaka. Onog trenutka kada ne bude ozbiljne pretnje unilateralnim potezom, spremni smo da budemo fleksibilniji i širokogrudiji u pregovoračkom procesu", kaže Jeremić za Blic.

Jeremić je rekao kako bi voleo da do 10. decembra bude nađeno kompromisno rešenje, ali da to možda nije i realno i ocenio da pretnja unilateralnim potezima izuzetno opterećuje proces, a tim i šansu da dođe do kompromisa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.