Sastanak o decentralizaciji u Gračanici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak o decentralizaciji u Gračanici

PRIŠTINA - Međunarodna civilna kancelarija (ICO) i Ministarstvo za administraciju lokalne uprave organizuju danas u Gračanici sastanak o procesu decentralizacije i stvaranju novih opština na Kosovu.

Sastanku će prisustvovati i specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt i ministar za administraciju lokalne uprave Sadri Ferati, saopštila je ICO.

Prema planu međunarodnog posrednika za Kosovo Martija Ahtisarija, predviđeno je formiranje pet opština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa srpskom većinom i proširenje teritorije opštine Novo Brdo, koja je takođe nastanjena srpskim stanovništvom.

Proces decentralizacije na Kosovu daje potpunu i isključivu vlast opštinskim većima u mnogim oblastima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i usluge socijalne zaštite.

Tim procesom prenose se određena finansijska sredstava sa vlade na lokalni nivo, kako bi se omogućilo opštinama da urade poslove koji su u njihovoj nadležnosti, navedeno je u saopštenju.

Jedan od ciljeva je podsticanje saradnje među kosovskim opštinama na ispunjavanju lokalnih potreba, kao i utvrđivanje parametara za prekograničnu saradnju sa Srbijom.

Ističe se da će lokalna samouprava biti zasnovana na načelima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, posebno na načelu subsidijarnosti. To znači da će probleme građana rešavati viši organi vlasti na Kosovu, samo ako se prethodno za njih ne nađe rešenje na lokalnom nivou.

Lokalna samouprava na Kosovu će štititi i unapređivati međunarodno priznate standarde za ljudska prava, sa posebnom akcentom na potrebe manjinskih zajednica i njihovih pripadnika na Kosovu, navedeno je u saopštenju ICO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.