Izvor: B92, 15.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak delegacije "Povratka" i Štajnera u Prištini

Priština -- Poslanici koalicije "Povratak" razgovarali su u Prištini sa šefom UNMIK Mihaelom Štajnerom o uslovima pod kojima bi prekinuli dvomesečan bojkot rada Skupštine Kosova. Jedan od učesnika u razgovorima Gojko Savić rekao je za B92 da, "u suštini", nije zadovoljan rezultatima razgovora. On je dodao da namera poslanika nije bila da sa Štajnerom postignu dogovor o povratku u kosovsku skupštinu. "Naši razlozi su bili da još jednom iznesemo naše zahteve i da vidimo šta će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Štajner reći na to. To je jedan u nizu sastanaka koje smo održali, ovaj je praktično poslednji, i mi ćemo se narednih dana okupiti i, nadam se, doneti konačnu odluku. Nije nam bila nemera da kod Štajnera donosimo takvu jednu odluku", kaže Savić. On kaže da su poslanici "Povratka" Štajneru "izneli sve što ih tišti" kako bi našli rešenje za sve probleme zbog kojih više ne učestvuju u radu Parlamenta. "Štajner se zadržao na posmatranju rada Parlamenta po našem napuštanju Skupštine, mi smo tražili proširenje tog posmatranja na odbore. On je obećao da će formirati neku vrstu specijalne linije, kako bi ga posmatrači odmah obaveštavali u slučaju nekog ekscesa. Bilo je govora o bezbednosti, slobodi kretanja, povratku raseljenih. Ostaje da sve dosadašnje razgovore na neki način objedinimo i vidimo šta ćemo dalje", kaže on.

S druge strane, lideri Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije i SNV severnog dela Kosova ocenjuju da poslanici "Povratka" ne treba da se vrate u poslaničke klupe kosovskog parlamenta. Vladika raško-prizrenski Artemije i Milan Ivanović smatraju da takva odluka "može da bude opasna po Srbe na Kosovu, jer bi bila u duhu velikoalbanske politike i zalaganja za nezavisno Kosovo".

Razgovorima sa Štajnerom nije prisustvovala Rada Trajković, iako je poslanik te koalicije. Ona je Radiju B92 rekla da je znala kako će taj razgovor da se završi i da u njemu nije ni želela da učestvuje. "Moj uslov za povratak bi bio da međunarodna zajednica definitivno učini nešto na onome na čemu je moguće da učini, da stvori institucionalne uslove za bezbednost, kroz srpsku samoupravu, i da ekonomski ojačamo", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.