Izvor: B92, 28.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Žužula i Draškovića

Beograd -- Srbija i Crna Gora i Hrvatska treba da budu uzor dobre regionalne saradnje ocena je posle sastanka šefova diplomatija.

Miomir Žužul i Vuk Drašković saopštili su u petak da su centru razgovora bili ljudi i nerešeni problemi posle rata i raspada bivše zajedničke države. Žužul i Drašković procenjuju da državne granice treba da, po ugledu na Evropsku uniju, budu prozirne. Drašković kaže da sa granica treba da bude povučena vojska, te da ni prisustvo policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije neophodno. Vlade Srbije i Crne Gore i Hrvatske učiniće sve da zaštite prava manjina kao i da reše probleme izbeglih, povratnika i njihove imovine.

Poseta hrvatskog ministra inostranih poslova prvi je kontakt funkcionera Hrvatske i SCG od posete Svetozara Marovića Zagrebu, početkom maja, koja je bila predmet velike medijske pažnje zbog izjave predsednika Stjepana Mesića da Vuk Drašković nije osoba koju bi rado videli u susednoj Hrvatskoj.

Uprkos tome, dvojica šefova diplomatija u petak su negirala da je međudržavna saradnja time ugrožena. Ministar Žužul insistira da je došao u prijateljsku posetu i da je prijateljski dočekan. "Ja nisam čuo niti vidio igdje u izjavi predsednika Mesića da se on odredio u odnosu na ministra Draškovića. Uostalom, predsednik Mesić i ja predstavljamo istu državu. Ja sam ovdje došao u prijateljsku posjetu, na takav način sam i primljen. Mi očekujemo da će uskoro biti nastavak posjeta u Hrvatskoj, mislim da ćemo uskoro imati posjete na nivou premijera, a i na nivou ministara", rekao je Žužul.

Osmog maja u Srbiji je preneta vest da je hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio da je u službenu posetu Hrvatskoj pozvao samo predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, a da mu nije poznato da je neko pozvao Vuka Draškovića, novog ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore. Hrvatska televizija je prenela da je Mesić na insistiranje novinara da odgovori da li je Drašković dobrodošao u Hrvatsku, kazao: "dobrodošao je Svetozar Marović".

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore u izjavi novinarima odlučno je odbio da postoje bilo kakvi problemi. "Ja ću ići u Zagreb kada bude trebalo da idem u Zagreb. A, da vam kažem, nemojmo od nečega što je potpuna periferija i što je samo u medijima dobilo ne znam ni ja kakav značaj, praviti ono što to nije. Da je meni iko u Hrvatskoj rekao nisi dobrodošao', znajte da bih ja odgovorio kako sam dobrodošao, tako te bolje našao'. Ali, to naprosto niko nije rekao", kaže Drašković.

Hrvatski šef diplomatije sastao se u petak i sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.