Sastanak SSSS i DS o nastavku saradnje

Izvor: Blic, 09.Feb.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak SSSS i DS o nastavku saradnje

Savez samostalnih sindikata Srbije ( SSSS) saopštio je da su danas njihovi predstavnici razgovarali s predstavnicima Demokratske stranke o osnovnim opredeljenjima i konkretnim zahtevima SSSS, definisanim u Platformi za razgovore s političkim strankama.

Delegaciju SSSS predvodio je predsednik Ljubisav Orbović, dok je ispred DS-a bio zamenik predsednika te stranke Dragan Đilas, kaže se u saopštenju u kome se ističe da je na sastanku zaključeno da će međusobna saradnja biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastavljena.

Navodi se i da je zajednički konstatovano da su građani s pravom nezadovoljni ekonomskim i socijalnim položajem i da je neophodno napraviti sistem u kojem bi se, pre svega, očuvala postojeća radna mesta, a zatim korišćenjem unutrašnjih resursa, koji nisu mali, pokrenuo oporavak i privredni razvoj Srbije.

U tom cilju, neophodna je i kontrolna i korektivna uloga sindikata, konstatovali su sagovornici.

"Činjenica je da je sindikat nezadovoljan sistemom koji generiše neuspehe i nezaposlenost. I pored ozbiljne dileme da li sindikat treba da menja strategiju svog delovanja, o čemu će odluku doneti organi Saveza, ostajemo pri stavu da postoje dva načina za rešavanje nagomilanih problema - dijalog, kao poželjan način i protesti", rekao je Orbović, navedeno je u saopštenju.

Orbović je dodao da dijalog, na žalost, nije dao očekivane rezultate, jer se dogovori i sporazumi nisu poštovali i da je otuda ideja da se razmišlja o novim metodima u delovanju sindikata kako bi još efikasnije bili zaštićeni interesi članova i zaposlenih.

Đilas je, ističe se u saopštenju, kazao da se veliki deficit u budžetu ne može korigovati smanjenjem plata, već se uštede mogu napraviti u sistemu javnih nabavki, u kome je neophodno uspostaviti sistem koji će sprečiti rasipanje državnih para.

Kako se navodi, Đilas je rekao da nelikvidnost privrede dobrim delom proizilazi iz velikog duga koji imaju javna preduzeća i da su zato neophodni profesionalni menadžeri koji bi i pored dobrog funkcionisanja javnih preduzeća obezbedili radnicima plate, a državi stabilne prihode. "Država ne sme da štedi na platama medicinskih sestara, lekara, nastavnika, vaspitačica, policajaca, a privrednici na platama svojih zaposlenih. Pad plata i penzija direktno bi značio pad kupovne moći i privrednih aktivnosti", rekao je Đilas.

Orbović je ranije danas negirao navode pojedinih medija da će sa liderom Socijaldemokratske partije Srbije Rasimom Ljajićem potpisati sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima.

- Odluku da li će i sa kojom strankom sarađivati Sindikat još nije doneo - podvukao je Orbović.

On je u izjavi Tanjugu naveo da je sastanak sa Socijalističkom partijom Srbije, zakazan za sutra, poslednji u nizu i ponovio da će o eventualnoj saradnji sa nekom od političkih partija, u skaldu sa procedurom, odlučivati Veće SSSS krajem februara.

Sindikat je do sada obavio razgovore sa Demokratskom strankom, Srpskom naprednom strankom i Ljajićevom strankom, a na pitanje koji im je najbliža, Orbović je ocenio važnim da su i naprednjaci i SDP prihvatili platformu SSSS.

Kako je dodao, ostalo je da se izjasne i dve ključne socijaldemokratske stranke na političkoj sceni Srbije.

Povezane vesti: Ljajić: Platforma SSSS prihvatljiva, većina zahteva realna Orbović: Zajednička sindikalna aktivnost zemalja bivše SFRJ

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.