Izvor: B92, 04.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Kontakt grupe - Holkeri glavni posrednik u dijalogu Prištine i Beograda

Beograd -- Posle četiri godine pauze, u četvrtak se u Moskvi ponovo sastala Kontakt grupa za bivšu Jugoslaviju na nivou političkih direktora ministarstava inostranih poslova Rusije, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, sa Kosovom kao jedinom temom razgovora. Na sastanku je učestvovao i Hari Holkeri.

Kontakt grupa se u četvrtak založila za ubrzani početak direktnog dijaloga Beograda i Prištine i složila da u tom procesu ulogu glavnog posrednika ima šef >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UNMIK-a Hari Holkeri, u tesnoj saradnji sa Kontakt grupom i EU, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. "Učecnici su istakli neophodnost ubrzanog početka direktnog dijaloga Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima rešavanja situacije na Kosovu. Postignuta je saglasnost da u tom procesu ulogu glavnog posrednika treba da igra šef UNMIK-a u tesnoj saradnji sa Kontakt grupom i EU", navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka.

U saopštenju se navodi da "pitanje statusa Kosova nije razmatrano". "Članovi Kontakt grupe jedinstveni su u oceni da bi svaka diskusija o toj temi bila prerana. Istaknuto je, takodje, da su za medjunarodnu zajednicu neprihvatljivi svi pokušaji da se to pitanje prejudicira", navodi rusko Ministarstvo. Učesnici su potvrdili važnost izrade konkretnih mehanizama za realizaciju principa "najpre standardi, a potom status", i istakli da proces realizacije odgovarajućih obaveza mora biti pod stalnom medjunarodnom kontrolom.

Kontakt grupa je konstatovala "odredjeni napredak u normalizaciji situacije" na Kosovu u poslednje vreme i izrazila podršku naporima medjunarodnih snaga u pokrajini, navodi se u saopštenju.

Učesnici su odlučno osudili nedavni oružani napad na srpsku decu u Goraždevcu i druge incidente na Kosovu koji su doveli do ljudskih žrtava, i izrazili uverenje da takve pojave nasilja ne mogu imati opravdanja ni u kakvim okolnostima.

Kontakt grupa je je potvrdila da je prioritet realizacija Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i ponovo konstatovala da povratak nealbanskih izbeglica i raseljenih lica, osiguranje bezbednosti za sve, izgradnja multinacionalnog demokratskog društva, stvaranje atmosfere medjuetničke tolerancije, borba protiv lokalnog i medjunarodnog kriminala, predstavljaju neophodne pretpostavke za dugoročno i pravedno rešenje kosovskog problema.

Rusija i Kontakt grupa podržavaju brzi početak dijaloga između Beograda i Prištine. Ovo je novinarima u Moskvi saopštio novi šef UNMIK-a na Kosovu Hari Holkeri nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Igorom Ivanovim i političkim direktorima ministartava spoljnih poslova zemalja članica Kontakt grupe: "Stav svih sagovornika bio je da treba što pre početi dijalog, kako bi sve nacionalne zajednice živele u atmosferi bezbednosti. Što se tiče mesta može biti preporučen bilo Beograd, bilo Priština, ili neka neutralna teritorija", rekao je Holkeri, dodajući da će dati sve od sebe da dijalog počne što pre. On je naglasio da su prema njegovim informacijama, članovi Kontakt grupe spremni da rade veoma brzo na planu početka dijaloga. Holkeri je naveo da je potrebno vreme da se preporuke izrade, ali da je posle ovih konsultacija u tom pogledu "veliki optimista". Holkeri je ponovio svoj stav da je neophodno ispuniti određene standarde na Kosovu, a potom razgovarati o statusu, kao i to da se kosovski problemi neće rešavati ni u Beogradu ni u Prištini, već u samom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija koji ima ovlašćenje, bez obzira na izjave iz Beograda i Prištine, jer one, kako je rekao, nemaju odlučujuću ulogu. Novi šef UNMIK-a nije odgovorio na pitanje dopušta li opstanak Kosova van Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.