Izvor: B92, 26.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušavanje sudija

Novi Sad -- Sudije protiv kojih je ministar pravde pokrenuo postupak za razrešenje zbog slučaja "Ilarion" dale su iskaz pred Velikim personalnim većem.

Četvoro sudija Opštinskog i Okružnog suda u Novom Sadu, protiv kojih je pokrenut postupak za razrešenje jer su dozvolili da zastari krivično gonjenje igumana Ilariona, dalo je iskaz pred Većem, odnosno sudiji-izvršiocu, potvrdila je portparolka Opštinskog suda Mirjana Marković.

Ministar pravde Dušan Petrović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokrenuo je postupak za razrešenje predsednika Opštinskog suda u Novom Sadu Petra Mohana, sudija tog suda Snježane Matijević i Tatjane Šunjke i sudije novosadskog Okružnog suda Zdenke Stakić.

Tako je odlučeno posle nadzora, kojim je "utvrđeno da su sudije nesavesno postupale u procesu protiv igumana Ilariona i nisu preduzele procesne radnje za ubrzanje postupka koje su im bile na raspolaganju, zbog čega je slučaj zastareo".

Petrović je pokrenuo isti postupak i protiv sudija Vrhovnog suda Srbije Dragomira Milojevića, Predraga Gligorijevića i Miroslava Cvetkovića, koji su takođe postupali u postupku protiv igumana Ilariona, optuženog za bludne radnje nad maloletnicima.

Razlog za pokretanje postupka za razrešenje sudija Vrhovnog suda jeste nastupanje zastarelosti krivičnog gonjenja Ilariona. U zahtevu ministra se obrazlaže da su sudije prekoračile zakonske rokove za odlučivanje o tom predmetu.

Ilarion, nekadašnji starešina manastira Hopovo, osuđen je 9. oktobra 2006. pred novosadskim Opštinskim sudom na 10 meseci zatvora, a Okružni sud je tu presudu preinačio 26. decembra 2006. na godinu dana zatvora.

Vrhovni sud Srbije je 17. aprila ove godine vratio predmet na novo suđenje, ali tog suđenja nije bilo jer je predmet zastareo.

Ilariona je optužni predlog Opštinskog javnog tužilaštva u Novom Sadu teretio da je neutvrđenog dana između 1. juna i 4. jula 2001. u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na "nedozvoljene polne radnje" maloletne dečake.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.