Izvor: B92, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi, SAD i Kosovo

Prag -- Izborom Nikole Sarkozija za predsednika, Francuska se približava Vašingtonu o pitanju Kosova, smatra francuski politikolog Žak Rupnik.

U razgovoru u emisiji "Radioforum", koji danas na svom sajtu objavljuje češki radio, Rupnik je rekao da će sa Sarkozijem na čelu Francuske saradnja Pariza i Vašingtona u važnim međunarodnim pitanjima biti još bliža.

"Bez obzira na retoriku, ispod površine vidimo da Francuska sarađuje vrlo tesno sa SAD po pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Irana, Libana, a u izvesnoj meri i po pitanju Kosova, koje je sada na dnevnom redu jer Ujedinjene nacije ovog meseca treba da nađu rezoluciju da reše status Kosova", rekao je Rupnik.

"Sa Sarkozijem će taj odnos biti daleko bliži, jer Sarkozi otvoreno kaže: 'Ja sam prijatelj SAD i ja želim da im Francuska bude bliže'", predviđa Rupnik.

On kao značajan momenat za profilisanje francuske spoljne politike u pomenuta tri krizna svetska pitanja izdvaja i to da, za razliku od dosadašnjeg predsednika Žaka Širaka, Sarkozi nema bliski lični odnos s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Kao što nemačka kancelarka Angela Merkel ima uzdržaniji odnos prema Rusiji nego što je imao Gerhard Šreder, isti pomak vidim i u Francuskoj", rekao je Rupnik i procenio da bi to moglo da pomogne da politika EU u celini bude jedinstvenija i da se lakše nađe zajedničko rešenje.

Rupnik je zaključio da - ako razlike u pristupu Londona, Berlina i Pariza u odnosu prema Rusiji i transatlantskim vezama budu manje - to će pomoći EU da u važnim pitanjima nađe zajedničku politiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.