Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šari: Srbija uvek samo mlađi brat

U Rusiji nema nikakvog oduševljenja povodom posete predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva Beogradu, tvrdi u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, (RSE) Andrej Šari, urednik u ruskom servisu ovog radija.

Šari kaže da je Moskvi bitan biznis i činjenica da "Srbija prodaje ili će prodavati svoju naftu, naftovode i plinovode" i dodaje da je Medvedev poslanik ekonomske strategije vezivanja Istočne i Južne Evrope za Rusiju.

Rusija je velika, Srbija je mala – mi smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stariji brat, vi ste mlađi brat. Ništa više od toga neće nikad Srbija ni dočekati od Rusije, naglasio je Šari.

Prema njegovim rečima, poseta je pragmatičnog karaktera, bitna je nafta, bitan je gas, da Srbija prodaje ili će prodavati svoju naftu, naftovode i plinovode.

Istina je da će Rusi imati kontrolu nad Južnim tokom i sistemom naftovoda i plinovoda iz Rusije što je bitno. Novac je bitan. Dijalog je za sada u drugom planu.

On je naglasio da je činjenica da Srbija ima snažnu podršku Rusije u odnosu na pitanje Kosova, dodavši da je Rusija u isto vreme priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Situacija je veoma teška, ali i u Rusiji svi razumeju da neće biti povratka Kosova u Srbiju, da praktično to nije moguće. Jasno je da neće biti uspostavljene nikakve oficijalne veze između Kosova i Rusije, ali biznis je

biznis, naglasio je Šari.

Medvedev nije poslanik velike politike, on je poslanik ekonomske strategije da veže Istočnu i Južnu Evropu za Rusiju. Upravo zbog toga, Medvedev je prvi predsednik, koji je nakon Gorbačova, došao u Beograd. Sve ostalo je u drugom planu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.