Izvor: Vostok.rs, 06.Jul.2017, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo odlučilo da je dan početka rata i ubistvo srpskog svata u bivšoj BiH svečani praznik

Zahtev poslanika Republike Srpske za ocenu ustavnosti zakona koji se odnose na obeležavanje 1. marta, takozvanog dana nezavisnosti državne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH (BiH) su neosnovani, a 1. mart i 25. novembar su u skladu sa Ustavom državne zajednice, prema odluci Ustavnog suda.

Takvu odluku je doneo Ustavni sud  državne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH (BiH).

Podsetimo, tog dana, 01.03.1992. ubijen je srpski svat na svadbi u Sarajevu i taj dan se uzima kao početak rata u bivšoj BiH. Nakon ubistva Nikole Gardovića počeo je krvavi rat u bivšoj BiH.

Dana 25. januara 1992. predstavnici muslimana i Hrvata su doneli odluku o održavanju referenduma o nezavisnosti SR BiH. Ovu odluku su doneli pošto je većina srpskih članova skupštine protestno napustila sednicu. Srpski predstavnici su pozvali pripadnike srpskog naroda da bojkotuju referendum.

Dana 29.02. i 01.03 održan je separatistički referendum bez Srba, a na kojem su glasali Hrvati i muslimani o ocepljenju bivše BiH, odnosno samostalnosti bivše BiH. Srbi su bojkotovali referendum jer su želeli da budu u zajedničkoj državi, a izlaznost je bila 63,7% građana SR BiH, od čega je 92,7% glasalo za nezavisnost. Tadašnji zakonski uslov za afirmaciju rezultata referenduma bio je da na referendum izađe više od dve trećine građana (više od 66%), te da isti broj afirmativno glasa.

Ovaj uslov nije ispunjen, a politički predstavnici Srba su referendum proglasili nevažećim. 

Predsedavajući Predsedništva državne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH (BiH) Mladen Ivanić je rekao da će odluka Ustavnog suda dodatno zakomplikovati situaciju i razviti nepoverenje u državnu zajednicu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će odluka Ustavnog suda produbiti već postojeći politički haos u državnoj zajednici, te poručio da taj sud treba delegitimisati povlačenjem iz njegovog rada dvojice srpskih sudija.

Podsetimo isti sud je doneo odluku da je 9. januar "neustavan", odnosno da taj dan ne može biti Dan Republike Srpske.

Ustavni sud donosi odluke većinom glasova, a gde su zastupljeni sudije - dva iz Republike Srpske, četiri iz Federacije BiH i dvojica sudija stranaca.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.