Izvor: B92, 30.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja u istrazi protiv Egnera

Beograd -- Tužioci iz kancelarije Ministarstva pravde SAD dogovorili su sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem o saradnji u istrazi protiv Petera Egnera.

Mišel Var, Dejvid Ričards i Džudit Šulman, u razgovoru sa Vladimirom Vukčevićem i njegovim saradnicima, koji rade na slučajevima ratnih zločina u Drugom svetskom ratu, razmotrili su mere kojima bi se saradnja u razmeni informacija nastavila i u budućim slučajevima od zajedničkog interesa, saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Tužilaštvo za ratne zločine.

Tužilaštvo i kancelarija specijalnih istraga istražuju i krivično gone lica osumnjičena za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i kršenja ljudskih prava, bez obzira na nacionalnu pripadnost i vreme kada su zločini počinjeni.

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je krajem avgusta zahtev za sprovođenje istrage protiv Petera Egnera zbog sumnje da je kao pripadnik Četvrtog odeljenja Gestapoa učestvovao u genocidu nad Jevrejima u Srbiji i zatražilo od Veća za ratne zločine da Egneru odredi pritvor.

Pošto je Ministarstvo pravde SAD zatražilo od Saveznog suda da ukine američko državljanstvo Egneru zbog zločina počinjenih u Beogradu, u SAD je pokrenut postupak za oduzimanje državljanstva Egneru, posle čega će Srbija uputiti molbu za njegovu ekstradiciju, piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.