Saradnja sa Republikom Srpskom na vrhu liste prioriteta Vlade Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2017, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja sa Republikom Srpskom na vrhu liste prioriteta Vlade Srbije

Zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske održana je danas u Palati Srbija u Beogradu. Sednici dve vlade prethodio je sastanak predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, i premijerki Ane Brnabić i Željke Cvijanović, dok su u odvojenim sastancima razgovarali ministri dve vlade.

Brnabić je, nakon zajedničke sednice dve vlade u Beogradu, podsetila da je poslednja zajednička sednica dve vlade održana 26. jula 2015. godine, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je ova osma po redu, dosta dugo pripremana, jer se ne radi o protokolarnom sastanku, već su razmatrani konkretni projekti i predlozi na kojima se može raditi u budućnosti.

„Nismo imali dugo zajedničke sednice vlada, ali ćemo se truditi da imamo redovnije sednice, jer postoji puno stvari koje nas povezuju i na kojima zajedno radimo. Želimo da zadržimo poseban odnos sa RS. To je važno za naše građane da vlade stanu iza toga", objasnila je ona.

Brnabić je kazala da je saradnju Srbije i RS unapredila prethodna vlada, a da ona garantuje da će u mandatu vlade koju ona vodi biti nastavljeno da se intenzivira saradnja i nastavi podrška projekata RS.

„To su naši zajednički projekti. Saradnja sa RS je visoko na listi naših prioriteta", naglasila je ona.

Brnabić je kazala da su nakon sednice potpisana četiri konkretna sporazuma, a da je razgovarano i o mnogim drugim oblastima u kojima postoji kooperacija.

Ocenila je da treba unaprediti prekograničnu saradnju i bolje iskoristiti fondove EU.

„Ceo tim ministarke Jadranke Joksimović može dosta da doprinese da se iskoriste fondovi. Šteta bi bilo da fondovi propadnu. To će morati biti u većem fokusu u narednom periodu", najavila je ona.

Potpisana četiri sporazum

Vlade Srbije i Republike Srpske potpisale su više sporazuma o saradnji nakon zajedničke sednice, u Palati Srbija u Beogradu.

Cvijanovićeva i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin potpisali su danas Memorandum dve vlade o saradnji u oblasti vazduhoplovstva.

Potpisan je i Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture kvaliteta između Ministarstva privrede Srbije i Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, a paraf na taj dokument stavili su ministri Goran Knežević i Zlatan Klokić.

Takođe, potpisani su i Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Srpske za period 2017-2021. godine, kao i Memorandum o saradnji u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Mihajlovićeva: Srbija će pomoći Srpskoj da uvede e-dozvole

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, razgovarala je sa ministrima Republike Srpske zaduženim za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i za saobraćaj i veze, Srebrenkom Golić i Neđom Trninićem, o saradnji u oblasti građevinarstva i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

"Srbija je deseta u svetu po izdavanju građevinskih dozvola prema rangiranju Svetske banke i spremni smo da svoja iskustva u uvođenju e-dozvola prenesemo Republici Srpskoj", rekla je Mihajlovićeva, i dodala da će resorna ministarstva Srbije i Republike Srpske potpisati i poseban memorandum o saradnji u ovoj oblasti, kao i o međusobnom priznavanju velikih licenci.

Ministarka Golić pozvala je potpredsednicu Vlade i predstavnike ministarstva da u Banjaluci održe prezentaciju za predstavnike svih lokalnih samouprava i nadležnih ministarstava Republike Srpske, na kojoj će im predstaviti svoja iskustva u uvođenju elektronskih dozvola.

Na sastanku je razgovarano i o ubrzanju procedura koje će omogućiti početak izgradnje zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu, o zajedničkom održavanju mostova na Drini, kao i o realizaciji projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

"Trasa auto-puta Beograd-Sarajevo kroz Srbiju je već poznata i nastaviće se na postojeću trasu Koridora 11. Mi ćemo ove godine potpisati komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta Preljina-Požega, a naredne godine razgovaraćemo o nastavku izgradnje preostalih 60 kilometara puta od Požege do Kotromana", rekla je Mihajlovićeva na sastanku održanom u okviru zajedničke sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske.

Mihajlovićeva je prihvatila predlog ministra Trninića o uspostavljanju železničkog saobraćaja između dve važne turističke destinacije u Srbiji i Republici Srpskoj, Mokre Gore i Višegrada.

"Višegrad je ove godine posetilo oko 300.000 ljudi i zajednički interes je da omogućimo turistima koji posete Višegrad da posete Mokru Goru, kao i turistima sa Mokre Gore da dođu u Višegrad", rekao je Trninić.

Potpredsednica Vlade je ministrima u Vladi Republike Srpske, kao deo uobičajene prakse u susretima sa zvaničnicima, poklonila ručne radove koji prezentuju kulturnu baštinu Srbije i koje su izradile žene sa sela, u okviru zajedničke inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, NALED-a i Etno-mreže "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.