Izvor: B92, 10.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja sa Hagom odgovara i Hrvatskoji SCG i BiH

Podgorica -- Hrvatski predsednik Stjepan Mesić ocenio je da saradnja sa Hagom odgovara i Hrvatskoj, i Srbiji i Crnoj Gori i BiH, jer u tom slučaju više neće biti kolektivne krivice, već će odgovarati konkretni krivci. On je istakao da je na Balkanu neophodno stvarati atmosferu mirnodopskog rešenja problema i posvetiti se problemima građana. "Kada budu konkretni ljudi odgovarali za konkretna krivična djela, neće biti krivi kolektiviteti i neće biti razloga da se međusobno optužujemo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pojedinci koji su krivi neka odgovaraju, narodi nikada nisu krivi za zločine" - rekao je Mesić u izjavi Televiziji Crne Gore.

Hrvatski predsednik je istakao da se radi dobrih odnosa sa Crnom Gorom zalaže za maksimalnu liberalizaciju viznog režima. On je istakao da su Hrvatska i Crna Gora na primjeru Prevlake pokazale da su demokratske zemlje. "Kada shvatimo koji su naši strateški ciljevi, onda se lako dogovaramo, a strateški cilj je postići evropske standarde i otvoriti granicu" - rekao je Mesić i dodao da je u interesu i Hrvatske i Crne Gore da razvijaju turizam najvećeg kvaliteta i standarda.Govoreći o Procesu saradnju u Jugoistočnoj Evropi on je rekao da se taj proces odvija nesmetanim tokom i da je svima zajednički cilj priključenje EU. Mesić je rekao da je ubistvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića moglo da zaustavi srpski put u Evropu, što se ipak nije dogodilo, jer su demokratske snage Srbije odlučne da se obračunaju sa svima koji su silom pokušali da uzmu vlast.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.