Izvor: B92, 06.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja nove Vlade Srbije sa Haškim tribunalom

Beograd -- Posle najave premijera Vojislava Koštunice da izručenja Haškom tribunalu nisu prioritet njegove vlade, i decidiranog stava funkcionera njegove stranke i ministra privrede Dragana Maršićanina da izručivanja Hagu više neće biti, iz vladajuće koalicije u subotu su stigli disonantni tonovi o ovom problemu. U intervjuu agenciji Beta, lider SPO-a Vuk Drašković je rekao da je odnos sa Haškim tribunalom "ispunjavanje međunarodnih obaveza" Srbije i Crne Gore. Sa druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus smatra da, ako sadašnja vlast kaže da se po komandnoj odgovornosti neće suditi u Hagu nego u zemlji, sa realizacijom treba početi već sutra. U intervjuu Večernjim novostima, Labus je rekao da će Vlada pokušati da nađe neko rešenje, prihvatljivo za obe strane, i dodao da se o toj temi razgovara. "Mi bismo želeli da se ta knjiga problema sa Hagom zatvori, što pre - to bolje. I da više nema uslovljavanja", rekao je Labus.

Novinar Vremena i politički analitičar Stojan Cerović za B92 ocenjuje da je ovakav razuvoj dogadjaja medju koalicionim partnerima mogao da se pretpostavi. "Vidi se da će ta tema saradnje sa Haškim sudom biti nekako sudbinska za ovu vladu. Koštunica je zauzeo dosta tvrd stav i moglo se očekivati da će međunarodne reakcije biti dosta oštre, a onda, kao rezultat toga, da će unutar vlade biti podela na tu temu, i sada vidimo da Vuk Drašković ima sasvim drugačiji stav, da G17 želi, nekako, da nema taj problem, da ga nekako ukloni, tako da će se dogoditi to da će na temu Haškog suda možda ova vlada da se raspadne, da izgubi većinu i da se iznutra pocepa", rekao je Cerović.

Stojan Cerović dodaje da se premijer, posle sopstvenih izjava o Hagu, našao u bezizlaznoj situaciji. "Mislim da je Koštunica pogrešio što je zauzeo takav stav na samom početku, što je zauzeo suviše tvrd gard koji, najverovatnije, neće moći da održi. Njemu je sada opasno i ako sarađuje i ako ne sarađuje, u oba slučaja može da izgubi, njegova vlada će u jednom slučaju trpeti pritisak spolja i od dela vlade iznutra, a ako sarađuje, SPS će otkazati poslušnost, a možda i delovi njegove sopstvene stranke. Takod a je on u prilično bezizlaznoj situaciji na tu temu", rekao je Cerović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.