Saradnja države i crkve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja države i crkve

BEOGRAD - Ministarstvo za Kosovo je saopštilo da je danas održan prvi u nizu sastanaka na kojima će predstavnici srpske crkve i srpske države, svako u svom delokrugu, raditi na rešavanju gorućih problema u pokrajini.

U ime vlade na sastanku su bili ministar za Kosovo Goran Bogdanović, ministar vera Bogoljub Šijaković i ministar kulture Nebojša Bradić. Crkvu su predstavljali su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop raško-prizrenski Artemije i episkop lipljanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Teodosije.

Konstatovano je, kaže se u saopštenju, da su problemi koji zahtevaju hitno rešavanje položaj Srpske pravoslavne crkve, opstanak i povratak srpskog stanovništva te zaštita kulturne i verske baštine na Kosovu.

Dogovoreno je da svako od navedena tri ministarstva preuzme svoj deo nadležnosti. Povratkom srpskog naroda baviće se ministarstvo za Kosovo, obnovom verske i kulturne baštine ministarstvo kulture, a radom Eparhije raško-prizrenske i Pećke patrijaršije ministarstvo vera.

Kosovo je pitanje srpske države i srpskog naroda, dodaje se u saopštenju, ali je i pitanje Srpske pravoslavne crkve, pa stoga u rešavanju problema sa kojima se suočava SPC na ovom

prostoru treba raditi u punoj koordinaciji sa Arhiepiskopijom pećkom, episkopom raško-prizrenskim i nadležnim odborom Svetog sinoda SPC.

Dogovoreno je da će na sledećem sastanku biti formulisani ciljevi budućeg rada, tako da će svako od ova tri ministarstva pripremiti predloge rešenja konkretnih problema iz svog delokruga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.