Saradnja NATO-a i Srbije

Izvor: B92, 27.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja NATO-a i Srbije

Dragan Šutanovac i Zdravko Ponoš (FoNet)

Beograd -- Srbija nije iskorstila sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju članstvom u Partnerstvu za mir, navode predstavnici NATO.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, navodi da je toga svestan ali da u Vladi Srbije i samo spominjanje evroatlantskih integracija izaziva turbulencije. Za sada, navodi Šuntanovac, NATO ima razumevanje za osetljivi poltički trenutak u kome se Srbija nalazi.

U jeku velikih polemika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o odnosima Srbije i NATO, Dom Narodne skupštine bio je domaćin trodnevnog okupljanja članova parlamentrane skupštine NATO.

Obraćajući se parlamentarcima direktor Direkcije za planiranje NATO-a Frenk Boland rekao je da na srpskoj političkoj sceni ima dosta onih koji ne žele da sarađuju sa NATO.

Ipak, navodi Boland, trenutno postoji saglasnosti dve najveće stranke u Vladi da Srbija bude deo Partenrstva za mir.

"Mislim da Srbija nije iskoristila sve mogućnosti koji nudi Partnerstvo za mir. Da li je to problem za NATO? Objektivno nije. Da li je to problem za Srbiju? Mislim da jeste. Jedna koji ima štetu od toga što ne koristi sve prednosti programa, u koji je pristala da se pridruži, je Srbija. Mi mislimo da je to šteta. Voleli bismo da nije tako, ali svaka zemlja odlučuje o svom nivou angažavonja u Partnerstvu".

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, kaže da nije trebalo Boland da dođe pa da mi budemo svestni da ne korimo sve potencijale Partnerstva za mir.

"Nažalost, došli smo u situaciju da u okviru svake aktivnosti uz koju se pomenu evroatlanske integracije u Vladi imamo sporenje. Za Ministarstvo odbrane je to velika prepreka sa jedna strane, a sa druge strane nailazimo na razumevanje zemalja sa kojima sarađujemo i njima je jasno da je ovde turbulentna situacija, pre svega zbog Kosova", kaže Šutanovac..

O tome, kako je rekao Šutanovac, govori i činjenica da još nismo usvojili Bezbednosni sporazum, što je obaveza koja proističe iz članstva.

Tokom višesatne rasprave srpski vojni vrh bio je između dve vatre, dok su ih zapadni parlametraci pitali zbog čega Srbija više ne sarađuje sa NATO, naročito po pitanju borbe protiv terorizma, Rusi su kritkovali da su reformom vojske ugorozili moć svojih oružanih snaga.

Načelnik Gerelaštaba general Zdravko Ponoš odbacio je kritike navodeći da je Vojska sada manja, ali daleko efikasnija.

"Činjenica da 25 godina nisu kupovani avioni sama po sebi dovoljno govori, 25 godina, i ne samo avioni, nego i kamioni. Mi nismo započeli reformu pre 25 godina nego pre godinu i po. Tada smo izbarali najbolje od onoga što imamo da bi popunili jedinice i sada su one daleko pokretljivije nego što su bile ranije", kaže Ponoš.

Ruski parlametarci su pitali i zašto je Srbija izručila toliko svojih vojnih lica Tribunalu u Hagu i još se time se ponosi.

Ministar Šutanovac je objasnio da su skoro svi načelnici Generalštaba do 2001. godine bili kreatori politike koja je ovde vođena, a ne puki izvršioci naređenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.