Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarađivaću i sa Dinkićem

Moj proritet je da se odblokiraju pregovori sa EU. Sam dolazak komesara EU Olija Rena nekoliko sati nakon izglasavanja vlade je najbolji dokaz da postoji dobra volja i od strane Evrope. Očekujem da će pregovori biti nastavljeni u najskorije vreme i da će Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji biti zaključen do kraja godine, kaže u razgovoru za „Blic" potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.



Nisam izneveren

Da li se osećate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izneverenim od DS?

- Ne. Kako biti izneveren od stranke koja vas je izabrala za kandidata za premijera. U vladi sam na mestu broj dva i radim veoma važne poslove za državu. Teško da mogu da sebe vidim kao neku žrtvu. Ovo je velika čast i obaveza.

Na čemu gradite toliki optimizam?


- Verujem da će Renov izveštaj biti pozitivan. Posle toga posmatraće se prvi koraci vlade po pitanju saradnje s Hagom. Pregovori mogu biti nastavljeni i bez Mladića u Hagu, ali za potpisivanje Sporazuma biće potrebno da EU konstatuje napredak u saradnji. To je realnost. Saradnju treba završiti, što znači da će general Mladić ili biti izručen ili da ćemo uverljivo pokazati našim kolegama u EU da radimo sve što je u našoj moći da do toga dođe.

Na koji način ubediti EU da vlada želi izručenje?

- Politička konfiguracija vlade je drugačija. Stranke koje su u njoj su jasno opredeljene za saradnju s Hagom. To je jedan od pet principa koje je u ekspozeu izložio premijer. Potpuno smo rešeni da taj problem okončamo.

Mnogi smatraju da ova vlada neće biti dugog veka.

- Verujem da će vlada izgurati mandat. Jedno je predizborna kampanja i politička borba, a nešto sasvim drugo saradnja u vladi. Izuzetno je važno da pre leta odblokiramo pregovore sa EU, usvojimo budžet do kraja juna i počnemo da radimo na programima koji će poboljšati život građana, da ukinemo porez na kupovinu prvog stana ili direktna davanja u poljoprivredi.

Obećavate da neće sevati varnice između vas i Dinkića ili Ilića i Đilasa?

- Ako budu sevale oko posla i različitih mišljenja, onda je to dobro, jer ćemo doći do boljih rešenja. Nema razloga da sevaju zbog nečeg drugog.

Da li ste vi šef Dinkiću?

- Nisam, ali ćemo veoma tesno sarađivati. On je jedan od ključnih ministara u domenu ekonomije i moramo raditi kao tim.

Da li će vlada pasti zbog Kosova?

- Neće. Ovo je ozbiljna koalicija koja je razmotrila sve mogućnosti.

Šta će se dogoditi ako Srbija bude morala da bira između EU i KiM?

- To je izbor u koji niko neće uspeti da uvede Srbiju.

Za ministra finansija izabran je Mirko Cvetković, a ne Milica Bisić, vaš favorit?

- Bilo je nekoliko veoma ozbiljnih kandidata što je pokazalo kadrovsko bogatstvo DS. Cvetković je vrsni ekspert i čovek od integriteta i ja čvrsto stojim iza njega. Što se tiče Milice Bisić, ona je jedna od naših najboljih finansijskih stručnjaka. Budite uvereni da će ona jednog dana biti ministar finansija Srbije.

Savet za borbu protiv korupcije optužuje Cvetkovića da je bio u sukobu interesa.

- Ta pitanja su bila potegnuta i pri kraju vlade Zorana Živkovića. Cvetković i Aleksandar Vlahović su veoma uverljivo tada sve razjasnili.

Kako se osećate kada u vladi sedite sa ljudima iz DSS koje je DS strahovito kritikovao, poput Jočića ili Mihajlova?

- Ovo je zamena teza. Glas naroda je da DS ne može sam da napravi vladu, već su nam potrebni partneri. Takođe, mi ne možemo kadrirati u drugim strankama. Ova vlada je najbolje rešenje za Srbiju, jedina je koja omogućuje napredak ove zemlje, a ona je i najbolja vlada za odbranu suvereniteta zemlje.

Kada će se znati šef BIA?

- Uskoro. O tome treba da se dogovore Tadić i Koštunica.

Imate li 11 miliona evra?

- Nemam, daleko od toga ali sam imućan čovek i za zapadne standarde. Kada sam se vratio 2000. bio sam već materijalno obezbeđen, a pauza od tri godine van politike mi je omogućila da dodatno ojačam svoje finansije. Zaposlila me je druga najveća banka na svetu, koja zapošljava 160 hiljada ljudi, a mene je zaposlila na mesto jednog od 50 čelnih ljudi. Takav rad i odgovornost su „Real Madrid" finansija i adekvatno se nagrađuju. Novac koji sam dobio nije došao iz Srbije, već iz svetskog giganta.

Aleksandar Vučić podneo je protiv vas prijavu zbog sukoba interesa.

- Odlično, jer ćemo na normalan način doći do uvida ko je ovde u pravu. Ja sam nekoliko sati nakon što je izabrana vlada, podneo ostavku na sve funkcije u grupi „Kredi agrikol", da bi se izbegao bilo kakav sukob interesa. Takođe, pokrenuta je prodaja udela koje imam u finansijskoj strukturi koja je jedan od akcionara banke. U roku od dve nedelje prekinuću sve privredne veze koje imam sa Srbijom i podneti ažurirani izveštaj o imovini nadležnim organima. Ni u prethodnoj vladi nisam primao dnevnice, neću ni u ovoj, a pola plate ću uplaćivati u Fond „Dr Zoran Đinđić", a pola za decu s Kosova. Meni država, za razliku od istih koji me kritikuju, nikada nije dala ništa, ni stan niti novac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.