Saradanja uvodi redgion u evropsku porodicu

Izvor: Akter, 23.Apr.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradanja uvodi redgion u evropsku porodicu

Srbija snažno osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima, posvećuje posebnu pažnju jačanju stabilnosti i bezbednosti kako u regionu Zapadnog Balkana, tako i u Evropi i njenom susedstvu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na sastanku ministara spoljnih poslova "Brdo procesa".

Uveren sam da sve ovde prisutne kolege imaju zajedničku želju da Evropa i njeno susedstvo budu prosperitetni i stabilni, da se otvorena bezbednosna pitanja rešavaju dijalogom, poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je Dačić.

Borbi protiv terorizma nastojimo da doprinesemo i sa pozicije aktuelnog predsedavajućeg OEBS, rekao je Dačić i dodao da je fokus na problemu stranih terorističkih boraca.

Dačić je istakao i da Srbija podržava Specijalnu posmatračku misiju OEBS u Ukrajini, kao i rad i napore Trilateralne kontakt grupe i Specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS.

Želeo bih i ovoga puta jasno da istaknem našu punu podršku implementaciji paketa mera iz Minska i da još jednom, i sa ovog skupa, uputim poruku svim stranama u sukobu da iskoriste šansu kako bi se u Ukrajini povratio trajni mir, naglasio je Dačić.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova se navodi da je Dačić učestvovao i na sesiji posvećenoj regionalnoj saradnji, koja se bavila rekonstrukcijom i oporavkom regiona posle prošlogodišnjih poplava.

U Srbiji je oko dva miliona ljudi neposredno bilo pogođeno poplavama od kojih je više od 32.000 napustilo svoje domove, dok su saobraćajna infrastruktura, poljoprivreda i energetski sistem zemlje pretrpeli štetu u iznosu od preko 1,5 milijardi evra, ukazao je Dačić.

Dačić je napomenuo da je Srbija na regionalnom nivou aktivna na planu prekogranične saradnje u pružanju odgovora na negativne posledice klimatskih promena i prirodnih katastrofa, što pokazuje primer saradnje nadležnih službi za vreme prošlogodišnjih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što se konferencija "Brdo procesa" završava temom povezanosti EU i regiona i rekao da mu je drago zbog ohrabrujućih ocena koje je čuo od komesara Johanesa Hana.

Duboko verujem da će jačanje saradnje u regionu dovesti ceo region u evropsku porodicu, što je naše zajedničko strateško opredeljenje. Srbija je na ovaj proces potpuno spremna, zaključio je Dačić.

Skup na Brdu kod Kranja zajednički organizuju ministri spoljnih poslova Slovenije i Francuske Karl Erjavec i Loren Fabijus, a učestvuju svi ministri spoljnih poslova regiona Zapadnog Balkana, ministri spoljnih poslova Austrije i Italije, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, kao i državni sekretar u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Markus Ederer.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.