Sanaderova poseta Beogradu u hrvatskoj štampi: Bitno promenjena perspektiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanaderova poseta Beogradu u hrvatskoj štampi: Bitno promenjena perspektiva

ZAGREB - Dan posle posete hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu mediji u Hrvatskoj su, uz prenošenje političkih poruka, ovoga puta značajno više prostora posvetili rezultatima razgovora ekonomskih delegacija.

U svim izveštajima posebno se naglašava i Sanaderova izjava upućena srpskom političkom vrhu i tamošnjoj javnosti, ali, kako se tvrdi, posredno i Briselu, da je Hrvatska spremna da pomogne Srbiji u evroatlantskim integracijama i da se ona prema Srbiji "sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neće ponašati kao Slovenija prema Hrvatskoj".

Gotovo svi mediji u izveštajima ističu hrvatskoj javnosti posebno važnu Tadićevu izjavu kako je "bilo kakva ideja o Velikoj Srbiji do Karlobaga i Karlovca prošlost" i da je to opasna ideja, baš kao i svaka slična koja dovodi u pitanje integritet bilo koje države.

Trgovinski reciprocitet kojeg nema

Uz političke poruke sa susreta premijera Sanadera sa srpskim domaćinima, mediji posebnu pažnju pridaju i rezultatima pregovora privrednih delegacija, posebno najavama snažnije energetske saradnje dve zemlje i mogućnostima snažnije ekonomske saradnje NIS-a, INA-e i JANAF-a, kako navodi "Jutarnji list".

"Večernji list" posebno navodi reči srpskog premijera Milana Cvetkovića kolegi Sanaderu, koji je izrazio želju srpskih privrednika da povećaju izvoz u Hrvatsku i da se i srpski proizvodi u većoj meri nađu na policama hrvatskih prodavnica.

"Jutarnji list", spominjući sličnu izjavu srpskih privrednika, koristi oštrije reči i prenosi njihovo nezadovoljstvo što u trgovačkoj razmeni između Hrvatske i Srbije nema reciprociteta i da hrvatski proizvodi još uvek daleko lakše nalaze put do srpskih prodavnica, dok se u hrvatskim, kako navodi list, oseća bojkot srpskih proizvoda.

Uz spominjanje svih otvorenih problema s obe strane, riječki "Novi list" navodi i da se razgovaralo o mogućnostima intenziviranja saradnje na području saobraćaja, kao i ubrzanje rada međudržavne Komisije za sukcesiju koja se sastaje 15. aprila.

"Novi list" u izveštaju je još napomenuo da su susreti dve delegacije "uočljivo protekli bez prisustva šefa diplomacije Srbije Vuka Jeremića".

Fijasko sa Slovenijom i - skok iz leda u otopljenje

Komentarišući naglo otopljavanje odnosa između Zagreba i Beograda, za koje tvrdi da su još samo pre nekoliko meseci bili na rubu provalije i povratka u hladne devedesete, "Jutarnji list" u tekstu pod naslovom "Sanader napokon u Beogradu" piše kako je "interes Hrvatske za obnavljanjem odnosa sa Srbijom vjerojatno pojačan s velikim fijaskom u relaciji sa Slovenijom".

"Bitna promena kvaliteta odnosa na relaciji s Beogradom - skok iz leda u otopljenje - rezultat je političke odluke", zaključuje list i upozorava kako se ništa drugo u međuvremenu nije promenilo.

"Jutanji list": Nismo više balkanske barabe

"Hrvatsku je nedavno posetio iskusni i smireni predsednik spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović, koji je razgovarao s brojnim hrvatskim političarima i predstavnicima srpske manjine. Jako je dobro primljen i ostavio je sjajan utisak", podseća "Jutanji list" i tvrdi da je njegov dolazak u Hrvatsku bio važan most u obnavljanju odnosa.

Razlike su ostale, ali je perspektiva bitno promenjena, tvrdi na kraju komentara "Jutarnji list", jer su "Beograd i Zagreb prestali međusobno da se nadvikuju kao balkanske barabe i spremni su, kako tvrde, na saradnju u rešavanju od lakših prema težim problemima", što list ocenjuje velikim korakom napred u odnosima dve zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.