Samo statistika na našoj strani

Izvor: Glas javnosti, 17.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo statistika na našoj strani

BEOGRAD - Generalni komitet UN danas rešava da li će na dnevni red 63. zasedanja Generalne skupštine UN, koja je juče počela, uvrstiti inicijativu Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti samoproglašenja nezavisnosti Kosova. Ako ta prepreka bude uklonjena, ostaje da se nadamo da će Skupština prihvatiti dnevni red, ponoviti odluku u svih 26 prethodnih slučajeva sličnih našem zahtevu i - odobriti ga.

Ali, iako su statistika i argumentacija nesumnjivo na našoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << strani, sagovornici Glasa tvrde da smo u neizvesnoj poziciji i da ćemo se sa lobistima iz SAD i EU žestoko boriti do poslednjeg daha.

Član Spoljnopolitičkog saveta MIP-a Ivo Visković istakao je da „niko ne može da se pravi lud da je do sada, recimo, 26 puta glasao za sličnu rezoluciju, a sada glasa protiv“, ali da je naš slučaj ipak „više pitanje političke igre nego razmene argumenata“.

U Generalnom komitetu UN su predsedavajući Generalne skupštine UN, 21 potpredsednik i predsedavajući šest glavnih komiteta UN. Za odluku je potrebna većina glasova prisutnih, a od 28 zemalja, koliko je u njemu od kojih je šest priznalo Kosovo. Predsedavajući je Migel Deskoto Brokman iz Nikaragve, a potpredsednici iz Avganistana, Bolivije, Kameruna, Kine, Egipta, Francuske, Jamajke, Kirgistana, Moldavije, Mongolije, Mjanmara, Namibije, Nigera, Portugala, Rusije, Ruande, Solomonskih ostrva, Španije, Togoa, Britanije i SAD. Predsedavajući šest glavnih komiteta UN, članovi Generalnog komiteta su i predstavnici Hondurasa, Nigerije, Holandije, Argentine, Mađarske i Iraka. Šef diplomatije Vuk Jeremić zatražiće danas od Generalnog komiteta  da u dnevni red zasedanja uvrsti srpski predlog time što će se obratiti Komitetu.

LJAJIĆ LOBIRA U NJUJORKU

Ministar Rasim LJajić zatražio je juče u NJujorku podršku Organizacije islamske konferencije za inicijativu Srbije. - Očekujem da će velika većina muslimanskih zemalja podržati našu inicijativu, s obzirom na to da je do sada svega njih šest priznalo Kosovo - rekao je LJajić Tanjugu, koji se prvi put sreo sa šefom kancelarije OIK u NJujorku i šefom misije Katara.

- Statistički podaci deluju optimistično, ali svako pravilo ima izuzetke. Moramo da realno sagledamo odnos snaga, koji često nije u skladu s našim željama. Treba maksimalno angažovati celu diplomatij -kaže analitičar Goran Budžak.

Dragan Đukanović iz Foruma za međunarodne odnose ukazuje na problem koji bi mogao da napravi novi talas priznavanja Kosova. Pozivajući se na, kako i sam kaže, kuloarske priče u Crnoj Gori da će Podgorica i Makedonija priznati Kosovo uoči glasanja u NJujorku, ističe da je neizvesno kako će glasati zemlje koje se kolebaju. Pri tom, razvoj događaja „ne određuju Albanija i Kosovo, već SAD, Britanija i Francuska“.

S druge stane, ima mišljenja da priznanja pod pritiskom ne garantuju će poklekle zemlje glasati protiv naše inicijative. Spoljnopolitički savetnik predsednice Skupštine Srbije Branko Branković objašnjava da bi baš one bile zainteresovane da se Sud izjasni „pa da kažu - hajde da vidimo šta ćemo sa našim priznanjem“.

- Optimista sam. Istina, naše pitanje možda nije jednako važno kao prethodnih 26 slučajeva, ali nama je najvažnije. Iako oba tabora rade najbolje što mogu, teško je proceniti koji je jači, SAD i EU ili mi, Rusija, Kina i drugi - kaže on i dodaje da sudbina inicijative zavisi u kojoj meri su SAD i EU zainteresovane da živi ili umre.

Samo statistika na našoj strani?

Gluposti!

Na nasoj strane je 'samo'- medjunarodno pravo, povelja UN...

Jel to ono "medjunarodno pravo" i " povelja UN" po kojoj smo mi bili obavezni da isporucimo potuzene za ratmne zlocine jos pre 10+ godina.

Po cemu je i to na nasoj strani kada ima 10+ god. da to jos nismo uradili

Glupi bosanac lobira za srbiju..... koja je to bolest!!!! Ko znas mozda je sin nekog srbina.

Jedina glupa stvar ovde je tvoj komentar...

Bosnjak a ne Bosanac lobira za Srbiju isto kao sto je za vreme TITA Dzemal Bijedic lobirao za Jugoslaviu u Islamskom svetu za naftu !

uskoro arapi izlaze iz ujerdinjenih nacija. ima visi razlog...

brazil pravi plan za reformu un.

u porastu mrznja prema muslimanima u francuskoj i nemackoj.

prema jevrejima u poljskoj...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.