Izvor: B92, 20.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo radikali i SPS imaju stabilne glasače

Beograd -- Konačna lista za parlamentarne izbore u Srbiji ima 19 kandidata - pojedinačnih stranaka i koalicija. Politikolozi su najavljivali ukrupnjavanje političke scene u Srbiji, a dogodilo se suprotno. Očekivano ukrupnjavanje će očito sačekati postizborno vreme. Da li veliki broj stranaka koje se takmiče zbunjuju birače ili je masovna ponuda dobra za blisku postizbornu budućnost? Srđan Bogosavljević, direktor Strateškog marketinga, podseća samo na jendu činjenicu da imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šest lista koje idu direktno iz Vlade. Fenomen koji je ovde problem su birači koji nisu striktno opredeljeni za jednu stranku. Samo radikali i SPS imaju stabilne glasače. "Pretrčavanje iz jedne grupacije u drugu je veoma lako jer su nekom trenutku grupacije bile zajedno. Biračima je teško da razaznaju između DS-a i G17 ko je tu ko, između celog bivšeg DOS-a i teško da razaznaju ko šta nudi i samo gledaju te lidere, pa šta zapamte," kaže Bogosavljević.

Portparol Cesida, Marko Blagojević kaže da broj lista ne utiče na odziv, već njihova popularnost: "Mnogi će umesto za jednu, glasati za drugu stranku kad izađu na izbore i tek nakon izbora ćemo videti da li je veliki izbor učinio da se odziv poveća ili da se broj glasova razbio između više stranaka, što dodatno otežava posao malim strankama zato što je cenzus ionako za njih visok."

Standardno, u Srbiji 1.600.000 birača nikada ne glasa, podseća Srđan Bogosavljević: "Pretpostavljam da će izaći oko 3,8-3,9 miliona glasača što predstavlja jedan jak cenzus pogotovu kad imate 19 lista. Neka svaka lista dobije po 50.000 u proseku, a uđe 6-7, rasuće se 700.000 glasova. Pogotovu je škakljivo koga će građani izabrati kada je za većinu stranaka čvrsta biračka podrška između 30-45%, a, sem za radikale i SPS ta podrška je mnogo niža."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.