Izvor: Glas javnosti, 23.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo preglasavanje uzdržava Ameriku

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić obratiće se danas Generalnoj skupštini UN i prvog dana debate ponoviti zahtev za mišljenjem Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova. U 30 bilateralnih susreta sa predsednicima članica UN, Tadić će pokušati da obezbedi najširu podršku, a među temama će biti i Euleks.

Na otvaranju će prvo govoriti gensek UN Ban Đi-mun, predsednici SAD i Francuske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Džordž Buš i Nikola Sarkozi, a Tadić nastupa krajem prepodnevnog dela zasedanja, što diplomate smatraju idealnim vremenom „kada je većina predstavnika u sali i koncentrisana na govornika“.

Šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je da proces glasanja počinje 6. oktobra i da radimo na tome da inicijativa dođe na red što pre jer „onima koji nisu saglasni s nama ne treba ostavljati vremena za pritiske“.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosmet Oliver Ivanović kaže da neće biti velikog otpora, a to „što su SAD bile uzdržane možda govori da će inicijativa dobiti većinu glasova“.

- To je dobar znak. Jeremićeve posete su uticale na mnoge koji su se dvoumili. One koje su još u dilemi, a od kojih se traži da priznaju Kosovo, iskoristiće što je sve otišlo pred sud da odlože odluku - kaže on.

Sejdiju i Hiseni nepozvani

Privremeni predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i „šef diplomatije“ Skender Hiseni doputovali su u NJujorku da bi lobirali protiv srpske inicijative, ali neće moći da budu na zasedanju pošto Kosovo nije članica UN. NJima je, kako je Glasu objašnjeno u sedištu UN, dozvoljeno da razgovaraju na marginama skupa „po hodnicima i u kancelarijama, dakle - neformalno“.

Region zanemeo

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović najavio je da će u NJujorku saopštiti „više detalja“ o stavu prema Kosovu, a pred Skupštinom govori u petak. Predsedništvo BiH nije usvojilo platformu, pa „govor predsedavajućeg Predsedništva Harisa Silajdžića neće biti stav Predsedništva BiH“. Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je da će Zagreb „slediti politiku EU i NATO“, a u Sloveniji je samo rečeno da će predsednik Danilo Tirk „razgovarati o Kosovu sa Banom“. A Skoplje „pažljivo prati situaciju“.

Predsednik Kluba 21 Dušan Janjić nije saglasan da je ponašanje SAD „znak“ one „glasati za nas“.

- Interesno su na strani Kosova i brane stav da je njegovo priznavanje pravno utemeljeno. Nisu na našoj strani ni za nove statusne pregovore, već hoće „poststatusne“. Ne znam jesu li organizovali jači otpor, jer imaju važnija pitanja - Iran i Gruziju, a do mišljenja Suda imaju dve-tri godine da deluju - ističe Janjić.

Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da smo daleko od toga da su SAD uz nas, a bile su uzdržane jer su shvatile da će biti preglasane. Ako vide da ne mogu da obezbede blokadu inicijative, „opet će biti uzdržane“.

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević kaže da su nam „porasle“šanse i to jer je „Rusija, u vezi sa Osetijom i Abhazijom, učinila slično što i NATO sa Kosovom“.

- Ali, Sud neće reći da je prekršeno međunarodno pravo, jer u njemu nema pravila koji se entiteti mogu, a koji ne mogu priznati. Mogli bismo da ostvarimo neke zahteve ako Sud zaključi da je prekršena rezolucija SB, ako zahtev preformulišemo u pitanje da li je prekršena Rezolucija 1244 - kaže on.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.