Izvor: B92, 05.Apr.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo jedna plata za funkcionere

Beograd -- Svi funkcioneri u Srbiji od danas mogu da primaju samo jednu platu.

Svi funkcioneri u Srbiji koji su imali po dve ili više funkcija , čak i ako nisu sami podneli ostavku na drugu funkciju, od danas bi trebalo da ostanu na samo jednoj funkciji i da primaju samo jednu platu.

Neko ima dve, neko tri, a neko poput predsednika opštine Apatin Živorada Smiljanića koji ima pet funkcija. Osim što je predsednik opštine , on je i pokrajinski poslanik, 36 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina direktor Doma zdravlja u Apatinu, kao i direktor banje u tom gradu, a i član je i u Upravnom odboru Kliničkog centra Srbije.

On bi danas trebalo da ostane bez četiri "fotelje" jer ne može istovremeno biti i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

"Predsednik sam opštine, ovo mi je četvrti mandat i mislim da je to raritet koji ne postoji danas u Srbiji ili EVropi. Ja sam direktor Doma zdravlja punih 36 godina. U okviru Doma zdravlja je i banja Junaković koju sam gradio od kamena temeljca. Uz to tu je i banja Nakulj, koju sam takođe vodio. Član sam UO Kliničkog centra u Beogradu, mene je Socijalistička partija predložila", kaže Smiljanić.

Smiljanić, inače funkcioner SPS-a, kaže da platu prima samo kao predsedik opštine, a da sve ostalo radi volonterski uz poneki volonterski dodatke.

"Primam platu samo kao predsenik opštine. Pravo da vam kažem, mislim da imam negde oko 150.000 dinara, nisam tačno računao i nisam o tome razmišljao previše. Nisam ja sebe izabrao za člana UO. Mi primamo i poslnički dodatak. Nisam smatrao da je funkcija pokrajinskog poslanika neka funkicija jer Skupština Vojvodine u proseku zaseda šest puta godišnje. Ne mogu da zamislim da sedim kod kuće dva meseca, odem na zasedanje u skupštinu i zato primam platu", kaže on.

On kao i ostali predsednici opština, koji su ujedno republički ili pokrajinski poslanici, ne vidi zašto bi te funkcije bile nespojive. O tome koje su u funkcije nespojive konačnu reč daje Agencija za borbu protiv korupcije.

Čedomir Čupić iz Agencije kaže će razmotriti svih 1.500 zahteva funkcionera da im se odbore duple funkcije, ali neke stvari su već jasne.

"Ustavom je definisano da moraju da se opredele za jednu od tih funkcija. Njihove zahteve ćemo razmotriti, poslaćemo im obaveštenje da jednu od funkcijanapuste. Svima njima, koji su u sukobu interesa, funkcija prestaje 1. aprila što znači da sve prinadležnosti koje dobijaju po to osnovu oni će morati da vrate", kaže Čupić.

Trenutno se barata podatkom da je više od 30 vojvođanskih poslanika uputilo je agenciji molbu da im se do isteka mandata 2012. godine odobri da ostanu na obe funkcije. Sa istom molobom Agenciji su se obratili i gradonačelnici koi su ujedno poslanici u republičkom parlamentu.

Kao ključni argument iznose to što ih je zakon zatekao na duplim funkcijama te da ga ne bi trebalo primenjivati retroaktivno. U Agenciji pak kažu da bez obzira kada su birani na funkcije stoji činjenica da te funkcije obavljaju u ovom trenutku i da zakon to ne dozvoljava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.