Izvor: B92, 25.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Samit u Solunu, nov putokaz za zemlje Jugoistočne Evrope"

Njujork -- Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović izjavio je na okruglom stolu "Samit u Solunu, nov putokaz za zemlje Jugoistočne Evrope", kako misli misli da velike zemlje postavljaju pred SCG previše uslova i time odlažu ulazak SCG zemlje u evropske integracije. On smatra da je saradnja preduslov za bolju budućnost regije i da SCG na tome intenzivno radi, kao i da najviše uspeha ima s Bosnom i Hercegovinom. "Važno je priznati da nam je žao za sve što se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogodilo i krenuti zajedno napred u Evropu, koja će nas više zbližiti", istakao je Svilanović.

Ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić rekao je da se BiH okrenula budućnosti i Evropi i da je velik optimista u pogledu budućnosti Bosne i regiona. Ivanić je istakao da su pitanje reformi u BiH i regionalna saradnja veoma značajni za stabilnost BiH i ubrzan ulazak u Evropu. Ministar inostranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel rekao je da je Slovenija oslobođena bremena nacionalizma, ali i da je, kao južna granica Evrope prema Balkanu, izložena drugima teškoćama "koje će proći kada Hravatska, BiH i SCG pristupe EU". Zamenik ministra inostranih poslova Grčke Tasos Gianitsis je rekao da je njegova zemlja za ubrzan prijem država Zapadnog Balkana u EU, ali da one moraju ispuniti postavljene uslove, pre svega da imaju uspešnu ekonomiju, dobru socijalnu politiku, demokratski sistem i poštovanje ljudskih prava u skladu sa evropskim standardima.

Ministri su se složili da njihove zemlje žele mir, dobrosusedske odnose, tržišnu ekonomiju i da su svesni da samo na taj način i saradnjom mogu ostvariti uključenje u evropske integracije. Okrugli sto organizovao je Hariman Institut za centralnu i istočnu Evropu univerziteta "Kolumbija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.