Samit OEBS koštaće Srbiju TRI MILIONA EVRA

Izvor: Blic, 28.Nov.2015, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit OEBS koštaće Srbiju TRI MILIONA EVRA

Srbija će izdvojiti tri miliona evra za organizaciju ministarskog samita OEBS koji će se 3. i 4. decembra održati u Beogradu.

Predsedavajući OEBS Ivica Dačić je rekao da Srbija, kao zemlja domaćin, snosi sve troškove skupa, dok je Sekretarijat OEBS-a obezbedio 500.000 evra.

Donacijama su obezbeđena blindirana vozila, smart televizori, gorivo i drugo.

Dačić je najavio da će na samitu učestvovati blizu 70 zemalja, kao i da se očekuje donošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekoliko važnih političkih odluka.

Dolazak su najavili ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Ivica Dačić je istakao da će fotografija Josipa Broza Tita iz 1975. zauzeti jedno od centalnih mesta na samitu. Naveo je da se uvek prilikom službenih putovanja predstavlja kao predsednik stranke koja je naslednik Titove partije, što nailazi na odobravanje u inostranstvu.

- Još kad kažem: “Ovo je njegov unuk” (Goran Aleksić, sestrić Jovanke Broz), oduševe se - kaže Ivica Dačić.

Dačić je rekao da ne zna da li će se na marginama skupa bilateralno sastati Lavrov i Keri, jer to je stvar dogovora njihovih delegacija.

Na skupu će se, kako je najavio Dačić, prvi put sresti šefovi diplomatije Rusije i Turske nakon incidenta s obaranjem aviona.

Na otvaranju samita govoriće premijer Aleksandar Vučić, s kojim će strani državnici imati niz bilateralnih susreta, kao i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dačić je rekao da otkazivnje skupa iz bezbednosnih razloga nije ni razmatrano i dodao da je za to potrebna odluka Saveta ministara, koja se donosi konsenzusom. Naglasio je da će bezbednost biti na najvišem nivou, ne samo zbog situacije u svetu, nego i zbog toga što Srbija skupu daje visok značaj u bezbednosnom smislu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.