Izvor: B92, 15.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit EU: Kosovo i prijem Srbije

Brisel, Beograd -- Slovenački premijer Janez Janša najavio moguću kandidaturu Srbije za ulazak u EU tokom slovenačkog predsedavanja.

"Srbiju niko ne ucenjuje"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je posle samita lidera Evropske unije veoma važna poruka Visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane da Srbiju niko ne ucenjuje kada je reč o njenom budućem članstvu i da su evropske integracije i određivanje statusa Kosova dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << paralelna procesa.

Tadić ponavlja da takva uslovljavnja kakva je juče izrekao francuski predsednik Nikolas Sarkozi nisu prihvatljiva za Srbiju, kao i da takvi stavovi ne predstavljaju jedinstven stav EU.

Srbija bi, već u prvoj polovini iduće godine, mogla dobiti status kandidata za prijem u Uniju, ocenio je Janša. Najava slovenačkog premijera dan posle samita EU ipak ima "ono čuveno - ali", jer takva mogućnost zavisila bi od ponašanja Srbije u procesu reševanja kosovskog pitanja i pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić za B92 ocenjuje da različitost stavova o Kosovu pre i posle samita EU pokazuje da su evropska dvadesetsedmorica još daleko od čvrstog zajedničkog stava.

On smatra da u takvoj sitiaciji treba pratiti stav prededavajućeg EU i visokog predstavnika, jer je njihov zadatak pronalaženje zajedničkog imenitelja između članica.

"Na jedan eksplicitan način je rečeno da je put Srbije u EU i proces rešavanja statuasa Kosova što se tiče EU da su to dva različita procesa. Mislim da je ono što je izuzetno ohrabrujuće jedan jasan, čvrst signal da je ubrzana integracija Srbije u EU moguća i po prvi put je, na jučerašnjem samitu, u zvanično saopštenje, odnosno zvaničan zaključak, ušla je diskusija o ubrzanom dobijanju statusa kandidata", rekao je Jeremić.

Jeremić tvrdi da to, između ostalog, znači i da EU, još uvek, ima neutralan stav prema pitanju budućeg statusa Kosova, bez obzira što je bilo dosta individualnih stavova članica koje su podržale i koje se protive nezavisnosti Kosova.

Jeremić kaže i da će Srbija podržati dolazak misije EU u pokrajinu, ali sa valjanim mandatom dobijenim u Savetu bezbednosti.

"Nedelje i meseci koji su pred nama će biti biti meseci nastavka teške diplomatske lobitičke bitke u okviru EU. Evropski stav još nije iskristalisan, još nije 'zakucan', a zajednički imernitelj je sadržan u zvanični zaključcima evropskog samita", kazao je Jeremić.

Juče je i premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio da su za Srbiju neprihvatljivi i uvredljivi zaključci sa samita EU. Koštunica je kao posebno uvredljiv naveo pokušaj da se "osakaćenoj Srbiji za mirenje sa nasiljem nudi nagrada u vidu ubrzanog prijema Srbije u EU."

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je saopštio da je za Srbiju neprihvatljivo uslovljavanje brzine evrointegracija priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Kako do jedinstvenog stava Unije

Podsetimo, EU je juče saopštila da će Srbiji ponuditi ubrzani put ka članstvu, uz uslov pune saradnje sa Hagom. Lideri Unije juče, međutim, nisu uspeli da postignu zajednički dogovor o konačnom statusu Kosova, ali su se saglasili o slanju policijske misije u pokrajinu, koja bi trebalo da osigura bezbednost na terenu.

U zaključcima sa Samita navodi se da EU podržava stav da je "status kvo" za Kosovo neodrživ i da je neophodno da se pronađe rešenje.

Danas se austrijski kancelar Alfred Guzenbauer založio se za brzo priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Austrija će biti među onima koji će jasno reći kojim putem treba ići, i biće među njima na samom početku", najavio je on.

Na drugoj strani, grčki premijer Kostas Karamanlis izjavio je da na samitu Evropske unije u Briselu nije bilo reči o nezavisnosti Kosova.

Kako danas prenose grčki mediji, Karamanlis je izjavio da, iako pregovori nisu uspeli, to ne znači da je diplomatija iscrpljena do krajnjih granica.

On je ocenio i da treba izbeći jednostrane akcije, koje bi ugrozile napore da se, makar i u poslednjem trentuku, nađe neki zajednički stav.

Za nezavisnost se, međutim, sasvim jasno izjasnio francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je rekao da je uslov da se Srbija pridruži Uniji da poštuje nezavisnost Kosova i istovremeno je kritikovao upozorenja da nezavisno Kosovo otvara probleme u drugim državama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se mora sagledati mogućnost za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji sa Srbijom, uz rešavanje osetljivog pitanja Kosova.

"Srbija, kao stožer u regionu, ne sme postati nestabilna", kazala je Angela Merkel.

Lideri 27 zemalja dogovorili su se da na Kosovo pošalju policijsku i bezbednosnu misiju od 1.800 pripadnika koja će zameniti postojeću civilnu misiju UN-a.

Britanski premijer Gordon Braun izjavio je da će se o odluci o sprovođenju misije raspravljati nakon sastanka šefova diplomatija 28. januara.

Rumunski premijer Kalin Popesku Taričeanu izjavio je u Briselu da Rumunija neće priznati nezavisno Kosovo, jer "ima ozbiljne rezerve prema načinu na koji se o tom statusu odlučuje i mogućim posledicama na region zapadnog Balkana".

Inače, holandski mediji sinoć su preneli da je inicijativu o ubrzanom prijemu Srbije u EU blokirala Holandija. Oni su citirali izjavu holandskog šefa diplomatije koji je rekao da neće biti potpisivanja sporazuma sa Srbijom do Ratko Mladić ne bude u Hagu.

"Želim da Mladić bude u avionu pre nego stavim potpis na sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Maksim Ferhagen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.