Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić završio konsultacije

Beograd -- Ministar za Kosovo i Metohiju završio konsultacije s poslaničkim grupama o sadržaju nove skupštinske deklaracije o Kosovu.

Slobodan Samardžić je završio konsultacije u vezi s tekstom nove rezolucije o Kosovu, koja bi poslanicima trebalo da bude dostavljena u ponedeljak. Skupština Srbije predlog tog dokumenta treba da razmatra na venrednoj sednici u utorak, 24. jula.

"Naša najvažnija sugestija je da bi jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Metohije imalo ozbiljne posledice po evropsku perspektivu Srbije i stabilnost čitavog regiona", rekla je Suzana Grubješić iz G17 plus.

G17 plus se, kako je rekla, zalaže za nastavak pregovora s kosovskim Albancima.

Zamenik predsednika poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Aleksandar Vučić rekao je da "u načelu tekst rezolucije jasno govori o suverenitetu Srbije i o neprihvatanju, na bilo koji način, nezavisnosti Kosova i Metohije".

On je rekao da su se primedbe SRS-a ticale činjenice "da uvek i u svakom trenutku Kosovo i Metohija moraju da se tretiraju kao deo naše teritorije, i o onome što bi post festum usledilo ako bi Zapadne zemlje jednostrano priznale Kosovo".

Vučić je rekao da su tražili hitnu reakciju povodom onih koji žele da se odlučivanje premesti u Kontakt grupu.

"Tražili smo da se jasno stavi do znanja onima iz SAD i EU koji nam otimaju teritoriju, koji se otvoreno neprijateljski ponašaju prema našoj državi, da ćemo mi prekinuti diplomatske odnose", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li je ministar rekao šta bi moglo da bude uvaženo od njihovih primedaba, Vučić je odgovorio da je veći deo stavljen u inicijalni tekst.

On je kazao da je važno da se u Skupštini Srbije postigne što viši stepen saglasnosti o elementarnim normama. Upitan, ukoliko ne bi bile uvažene sve primedbe radikala, da li bi to moglo dovesti u pitanje podršku SRS-a, on je odgovorio:

"Videćemo, ne bih da prejudiciram. Mi smo državotvorna stranka, uvek vodimo računa o našoj zemlji, o našoj otadžbini Srbiji. Nisu nam stranački interesi prioritetni. O tome ćemo razgovarati u ponedljak. Trudićemo se da pronađemo što više zajedničkih stvari, jer jednu zemlju imamo, rezervnu nemamo", rekao je Vučić.

Lider socijalista Ivica Dačić rekao je sinoć da su konsultacije o tekstu rezolucije, što se njih tiče, završene s ministrom Samardžićem, kao i da će ta stranka podržati tekst rezolucije.

U poslaničkom klubu Vojvođanski poslanici smatraju da se rezolucijom na Vladu prenosi pravo odlučivanja u slučaju jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova.

Predsednik te poslaničke grupe i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak istakao je da se time "Skupština pretvara u davaoca saglasnosti i gubi političku ulogu", što je po njemu nedopustivo.

Liberano-demokratska partija i Savez vojvođanskih Mađara nisu od ministra Samardžića dobili poziv za drugi krug konsultacija.

U LDP-u su rekli da ostaju pri ranijem stavu koji su izneli u prvom krugu konsultacija da ne mogu podržati tekst rezolucje jer ona, smatraju, ignoriše realnost i ne nudi alternativu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.