Izvor: B92, 13.Apr.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Srbija odbacuje podelu

Beograd -- Srbija odbacuje svaki pokušaj bilo koje strane da nametne nezakonito i nasilno odvajanje bilo kog njenog dela, istakao je ministar za KiM Slobodan Samardžić.

Svaki nagoveštaj podele Kosova - koja bi bila "podela unutar podele" suverene teritorije Srbije - u protivrečnosti je sa bilo kojim argumentom koji je Srbija iznela, naglasio je ministar Samardžić, u autorskom tekstu u konzervativnom listu "Vašington tajms".

Samardžić je ukazao da Srbija nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, "ma o kolikom delu pokrajine se radilo. Morate se zapitati da li je stvarni cilj priča o podeli Kosova - i optuživanje Srba - dalja "balkanizacija" drugih regiona u svetu," primetio je on.

Zvaničnik iz Beograda je naveo kako Srbija, uprkos kršenju međunarodnih normi, i dalje veruje u osnovne standarde ljudskog poštenja, vladavinu zakona i mišljenje sveta, koje je i dalje na njenoj strani.

"Većina zemalja nije krenula putem Sjedinjenih Američkih Država i poštuje poziciju Srbije," konstatovao je Samardžić.

Srpski ministar je izneo i da je zvanični Beograd i dalje spreman da pregovara o najširoj mogućoj autonomiji za Albance na Kosovu i Metohiji, većoj od one koju ima bilo koja nacionalna ili verska manjina bilo gde u svetu.

"No nećemo dozvoliti da nam bilo ko naređuje. Mi smo spremni da stranim vladama koje su toliko neprijateljski raspoložene prema nama damo šansu da odstupe od nestabilne situacije koju su stvorile i zajedno sa srpskom državom i srpskim narodom da povrate mir i vladavinu prava, koje su tako grubo narušili," poručio je Samardžić.

Samardžić je dalje ukazao da SAD i neke evropske zemlje krše teritorijalni integritet Srbije i međunarodno pravo, time što su priznale Kosovo, a da njihovo insistiraju na prihvatanju nelegitimnih kosovskih vlasti i raspoređivanju misije EU (Euleks), predstavlja jasno kršenje rezolucije 1.244 Saveta bezbednosti UN u kojoj se potvrđuje suverenitet Beograda nad južnom pokrajinom.

Srpski ministar je upozorio kako je ovakva politika već već prouzrokovala nasilje.

"Spremnost Vašingtona i njegovih poslušnika da upotrebe silu kako bi nametnuli svoje zahteve nedavno je pokazana u severnoj Mitrovici, gde su Unmik i Kfor preduzeli nasilnu akciju protiv srpskih sudija i zaposlenih u sudu, koji su mirno i privremeno zauzeli zgradu suda u kojoj su radili pre rata NATO protiv Srbije," ukazao je dalje Samardžić.

Samardžić je povrh toga, upozorio kako nedavna odluka američkog predsednika Džordža Buša da pruži oružanu i vojnu pomoć albanskim separatistima "nagoveštava dalju nasilnu represiju nad Srbima na Kosovu."

"Srbija je na ove provokacije odgovorila uzdržanošću i konstruktivnim inicijativama da se obnove mir i vladavima prava. Ja sam nedavno predložio da - u skladu sa rezolucijom 1,244 - srpska zajednica ima samoupravu uz nadgledanje i pod jurisdikcijom UN. Time bi se srpska zajednica efikasno zaštitila od bezakonja albanske 'vlade', na čijem čelu se nalaze komandanti tzv. 'Oslobodilačke vojske Kosova'", naveo je srpski ministar.

"To bi takođe omogućilo UN da doprinesu obnavljanju vladavine zakona, koja je ozbiljno kompromitovana i do kritične mere ugrožena nezakonitim jednostranim proglašenjem secesije od Srbije. Predlog Srbije znači da mi podržavamo rezouciju 1.244 i da dobrovoljno hoćemo da pomognemo očuvanju celovitosti rezolucije UN, uz saradnju Srba na Kosovu. To da li će UN prihvatiti ili odbiti ovu ponudu biće test koji će pokazati da li nameravaju da na Kosovu nastave da igraju ulogu koja im je dodeljena rezolucijom 1244," zaključio je ministar Samardžić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija protiv podele

Izvor: Večernje novosti, 13.Apr.2008

Slobodan Samardžić, ministar za KiM: Srbija odlučno odbacuje svaki pokušaj bilo koje strane da nametne nezakonito i nasilno odvajanje bilo kog njenog dela, ma koliko mali on bio

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.