Samardžić: Skupština zajednice opština KiM deo vlasti Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Skupština zajednice opština KiM deo vlasti Srbije

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je danas da su Srbi i drugi nealbanci lojalni Srbiji današnjim formiranjem Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije dobili demokratski izabrane predstavnike i organe vlasti.

Na osnivačkoj skupštini Samardžić je ocenio da će ti organi vlasti biti "de fakto" deo vlasti Srbije na terenu koji će svojim funkcionisanjem omogućiti da Srbi, Goranci i drugi nealbanci ostanu na svojoj zemlji i bezbedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žive kao građani Srbije.

Deo Srbije

U tekstu deklaracije o osnivanju Skupštine zajednice opština autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, navodi se da je ta pokrajina neotuđivi deo jedinstvene i nedeljive Republike Srbije.

Navodi se da su se odbornici 26 skupština opština, "uviđajući preku i nužnu potrebu da zaštite svoje živote, prava, slobodu, građansko dostojanstvo, identitet, integritet, kulturu i imovinu, odbacujući nepravne secesionističke akte" slobodnom voljom okupili u Kosovskoj Mitrovici na Vidovdan 2008. godine da, saglasno Ustavu Srbije, utemelje Skupštinu opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Dodaje se da ta institucija nasleđuje Zajednicu srpskih opština i naselja Kosova i Metohije.

Predstavničko telo građana

Ta skupština je, prema toj deklaraciji, predstavničko telo građana Srbije u pokrajini čiji je rad javan i koji za cilj ima usmeravanje i usklađivanje rada opština članica zajednice.

"Skupstina Zajednice donosi deklaracije, rezolucije, predloge i zauzima stavove koji se odnose na državne organe republike koji deluju u pokrajini i koji joj podnose redovne i, prema potrebi, vanredne izveštaje", navodi se u deklaraciji.

Skupštinu zajednica čini 45 delegata koje iz svojih redova biraju odbornici skupština opština, a ta institucija ima pravo da Skupštini Srbije predlaže zakone od značaja za život građana na Kosovu i Metohiji.

Mandat delegacija traje do izbora novog delegata. Svaka opština koja čini zajednicu ima najmanje jednog delegata u skupštini, a skupština ima predsednika, potpredsednike, sekretarijat i odbore.

Skupština se, prema odredbama deklaracije, sastaje u dva redovna godišnja zasedanja i održava vanredna zasedanja po potrebi. Skupština donosi poslovnik o radu kojim detaljnije utvrđuje pravila i način rada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.