Samardžić: SAD blokirale pregovore, a ne Rusija

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: SAD blokirale pregovore, a ne Rusija

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je juče da su SAD blokirale pronalaženje rešenja za budući status Kosova pregovorima, a ne Rusija koja je u Savetu bezbednosti sprečila usvajanje rezolucije kojom se odobrava nezavisnost Kosova. "Izjava Danijela Frida da će Kosovo dobiti nezavisnost van sistema Ujedinjenih nacija zato što je u tom telu ruska strana blokirala proces pronalaženja rešenja graniči se s političkom fantazijom", ocenio je Samardžić u izjavi Tanjugu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Zapravo istina je drugačija. SAD i njeni evropski saveznici u Savetu bezbednosti su blokirali nastavak pregovora, nastavak traganja za mirnim i trajnim rešenjem statusa Kosova i Metohije", ocenio je on.

Samardžić je kazao da su SAD, pošto nisu uspele da nametnu svoje rešenje u Savetu bezbednosti, izvršile besomučnu blokadu njegovog rada u pogledu Kosmeta i da sada pokušavaju da nasilno isteraju svoj naum – nezavisnost Kosmeta.

"Frid je i ranije radio u (američkoj) administraciji suprotno interesima Srba. On je jedan od žalosnih ostataka Holbrukove ekipe koja je Srbiju saterala u najtežu političku situaciju. Pomogli su politici koja je dovela do bombardovanja i sada upisuju puni krug te politike misleći da se ona završava s proklamacijom nezavisnosti Kosmeta", ocenio je Samardžić, dodajući da "od toga nema ništa" i da Srbija ne može, možda, silom da se suprotstavi tome, jer ona takvom silom ne raspolaže, ali će se suprotstaviti svojim administrativnim metodama. "Pre svega Srbija će na Kosovu i Metohiji zadržati svoje institucije, ona će upravljati životom Srba i drugih nealbanaca koji tamo žive... Sam Frid videće da će Kosmet ipak doći na to da se rešava u UN, pregovaračkim procesom i mirnim putem", zaključio je Samardžić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.