Samardžić: Razjasniti predmet pregovora o Kosmetu

Izvor: Politika, 25.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Razjasniti predmet pregovora o Kosmetu

U toku prvih direktnih razgovora Beograda i Prištine, koji će biti održani u Njujorku 28. septembra, mora se, pre svega, razjasniti šta je predmet pregovora. Srbija smatra da je to budući status Kosova i Metohije, jer je to predviđeno u Rezoluciji 1244, ali i zbog toga što je to bila formulacija koju je generalni sekretar UN Kofi Anan upotrebio zadužujući Martija Ahtisarija da vodi pregovore, a kasnije je njegov naslednik Ban Ki Mun dao isto ovlašćenje pregovaračkoj "trojci", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Slobodan Samardžić na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavljajući prvih sto dana rada Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Problem je, međutim, što albanska delegacija ne vidi to kao predmet razgovora "nego neku temu koju mi ne razumemo, koja je formalno drugačija nego što je predmet razgovora i mandata pregovaračke 'trojke'".

Samardžić je istakao da se ta stvar mora u Njujorku razjasniti da bismo znali šta je predmet razgovora tokom oktobra i novembra. Ovi susreti će biti na nižem političkom nivou i sa više eksperata u delegacijama. Delegacija Srbije je pre nedelju dana u Londonu predložila pet tema za pregovore, ali Beograd još nije dobio odgovor da li su one prihvaćene.

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta je rezervni plan Srbije ukoliko pregovori ne uspeju, on je rekao da nijedan državni funkcioner ne bi mogao jasno da odgovori jer je to "tema koja ostaje u državnoj diskreciji". Država, kako je naglasio, priprema i neku vrstu drugačijeg scenarija i odgovor na nepovoljan ishod, ali ne bi bilo dobro da se o tome govori i da se "u demokratskoj raspravi otkrivaju karte, to je u sferama diskrecionog odlučivanja vlade".

Samardžić je najavio da će Srbija biti spremna da prema međunarodnoj zajednici i Kontakt grupi reaguje vrlo kritički ako vidi da ovo nisu pravi pregovori nego trošenje vremena u očekivanju da dođe neki datum "ne znam koji".

Prema njegovim rečima ukoliko Amerika hoće pregovore ona će ubediti Albance da u njima učestvuju. Ukoliko Albanci ne učestvuju konstruktivno znači da ih Amerika nije ubedila, a to znači da je ne interesuju pregovori što će se videti brzo, već u oktobru. Ukoliko se to desi Srbija će reagovati "na adekvatan način".

Govoreći o suštini srpskog predloga za rešenje problema Kosova i Metohije, Samardžić je istakao da smo mi predložili strategiju minimalne integracije Kosova u Srbiju.

"Krenuli smo od realne situacije da je većinsko stanovništvo neraspoloženo da razvija neke odnose sa Srbijom. Mi moramo da sačuvamo teritorijalni suverenitet naše države, ali smo spremni da 95 odsto nadležnosti bude u albanskim rukama. U nadležnosti Srbije ostali bi spoljna politika, zaštita srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa i granična policija", objasnio je Samardžić.

Prihvatanje predloga Srbije, prema njegovim rečima, donelo bi rešenje ključnog problema – da se jedna nelojalna zajednica zadrži u okvirima međunarodno priznatih granica demokratske i međunarodne priznate države. Ono omogućava da se stabilizuje situacija, da se omogući suživot, odnosno paralelni život Srba i Albanaca, kako bi se nakon perioda mira i stabilnost pristupilo konačnom rešenju statusa Kosmeta.

Na pitanje šta ovaj predlog donosi Srbima koji žive na Kosmetu budući da bi ova teritorija samo formalno pripadala Beogradu, Samardžić je objasnio da je predložena decentralizacija, tako da bi Srbi u opštinama gde su većina imali više nadležnosti u oblastima koje su im važne za svakodnevni život. Takođe, predloženo je i horizontalno povezivanje opština na Kosmetu, koordinacija rada svih opština i direktna veza sa Beogradom koji bi pružao različite vrste pomoći svojim sunarodnicima u pokrajini.

Kao dokaz većeg prisustva Srbije na Kosovu on je naveo podatak da je pokrenut čitav niz investicionih projekata za obnovu infrastrukture, podizanje objekata, osnivanje novih radnih mesta, stvaranje uslova za povratak, pravljenje novih naselja i to velikim delom uz pomoć sredstava Nacionalnog investicionog plana, ali i zahvaljujući podršci drugih ministarstava.

Pomoćnik ministra Vuko Antonijević rekao je da je iz NIP-a za Kosmet izdvojeno 32 miliona evra. U prethodnoj godini bilo je zastoja u isplati novčanih davanja zbog izbora i formiranja vlade, ali se sada situacija polako normalizuje.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.