Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Očekujemo da se slika o razgovorima razbistri

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je danas da je Beograd spreman za Beč iako do sada nije dobio pisani poziv, ni pravila, ni dnevni red kako će se i o čemu razgovarati.

"Osam dana pred početak razgovora u Beču nismo dobili nikakav pisani poziv, ni pravila, ni dnevni red kako će se i o čemu razgovarati", rekao je Samardžić agenciji Beta i naglasio da Beograd ipak ocekuje da se u naredna dva, tri dana situacija potpuno razbistri.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rečima, nakon toga bi trebalo da se izađe u javnost sa sastavom tima koji će nas predstavljati u Beču.

Ministar je dodao da je naša delegacija spremna za Beč iako je "veoma nelagodno" ići na razgovore na osnovu usmenog poziva. Prema njegovim rečima, Beograd će u Beču insistirati na dve jednostavne stvari: da status bude osnovni predmet razgovora i da razgovori budu direktni.

Takođe veoma je važno da se unapred skrene pažnja da je mala verovatnoća da se u razgovorima postigne napredak i tako u izveštaju nađe nešto novo, ukoliko albanska strana bude komotna, koliko je bila dok je Ahtisari vodio razgovore, kazao je Samardžić i dodao da je to razlog zašto Beograd insistira da se razgovori u Beču najave na poseban način.

Ministar je naglasio da do sada niko nista ne zna o razgovorima u Beču, "osim američkog državnog podsekretara Nikolasa Bernsa koji zna da će Kosovo bit nezavisno, što je kontraproduktivno za sam tok pregovora".

"Trojka mora da spreči takve nastupe i da sa svoje strane vrlo pozitivno doprinese dobrom toku i dobroj atmosferi vođenja razgovora", naglasio je Samaržić i dodao da u suprotnom albanska strana neće imati motiva da učestvuje u razgovorima jer su im SAD obećale poklon - nezavisnost.

Prema njegovim rečima, Beograd očekuje da trojka na neki način odgovori na predloge o vođenju pregovora koje im je srpska strana predala još 10. avgusta i da razgovor koji počinje 30. avgusta "organizuje na iole jasniji način".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.