Izvor: B92, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Očekivan odgovor Rusije

Beograd -- Slobodan Samardžić kaže da je očekivano odbijanje Rusije da prihvati novi predlog rezolucije o Kosovu. Kesić: Buš na potezu.

Ukazujući da i Srbija ima isti stav, Samardžić je u izjavi Tanjugu naglasio da je "problem u ograničavanju roka mogućih pregovora i, još više, u pretnji da bi se predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija mogao aktivirati ako ne uspeju pregovori".

"Sa Ahtisarijevim predlogom se ne može ništa uraditi - to je stav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije već nekoliko meseci, kao i Rusije, tako da svaki pokušaj da se učini korak napred bi morao da stavi ad acta taj predlog koji se ne može poravljati. On se zalaže za nezavisnost Kosova i Metohije, i sam je sebe izbacio iz bilo kakve varijante rešenja", kaže Samardžić.

Kako će se dalje razvijati situacija u Savetu bezbednosti po pitanju Kosova zavisiće od susreta američkog i ruskog predsednika. Od rezultata razgovora Džordža Buša i Vladimira Putina, zavisiće i dalji koraci, kaže za B92 analitičar iz Vašingotna Obrad Kesić.

On navodi da treutno ima malo prostora za komproimis oko Kosova, naročito sto američke diplomate sa omalovaževanjem govore o ruskim stavovima.

"Ja lično očekujem da ako bude pomaka, da će to da dođe od strane predsednika Buša, a ne predsednika Putina. Jer Putin je već dao uslove pod kojim bi Rusija mogla da podrži novu rezoluciju, Amerikanci su odbacili te uslove, i ako bude moguć neki kompromis on će morati da se nađe kroz neki ustupak Amerike", kaže Kesić.

Kesić navodi da su amerikanci su u ovom trenutku spremi da prihvate maksimalo još dve meseca odlaganja konacno rešenja, ali da nemaju plan, šta ako se ništa ne desi za ta dve meseca. U američkoj administraciji postoje veliko neslaganja oko toga da li bi trebalo priznati nezavisnost kosova bez rezolucije UN.

"Problem je u tome što je Evropa poslala jasan signal Americi da ako se to desi, jedinstvo u EU se raspada, i u velikoj meri veći broj zemalja u Evropi nisu spremne da priznaju nezavisnost bez nove rezolucije SB. To bi uvelo Ameriku u sukob sa većim delom EU", kaže Kesić.

Srbija bi, navodi Kesić, ipak trebalo da bude spremna i da ima razgrađen scenario za dan posle. Treba imati plan i ako bude nove rezolucije UN i ako je ne bude, kaže Kesić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.